Našli ju v hodine dvanástej. Zázračné dievčatko, ktoré zachránili po zemetrasení, sa zotavuje

ta3 TASR
8.2.2023 12:29

Zachránenému sýrskemu dievčatku menom Ája – "zázračnému dieťaťu", ktoré sa po zemetrasení narodilo pod troskami domu svojej rodiny v povstalcami ovládanom meste na severe Sýrie – sa darí dobre, oznámil jeho lekár.

Zázračné dievčatko
TASR/AP

Zemetrasenie postihlo aj Turecko, počet mŕtvych po katastrofe v oboch krajinách je už vyše 11-tisíc. Dievčatko, ktorému dal meno Ája (Zázrak) nemocničný personál, je jediným členom rodiny, čo v pondelok na svitaní prežil mohutné zemetrasenie v meste Džindíras v provincii Aleppo. Zemetrasenie zabilo jeho matku, otca a štyroch súrodencov a zničilo aj štvorposchodový dom, v ktorom rodina bývala.

Mala modré končatiny

V pondelok kolovali na sociálnych sieťach videá, ako záchranári pochádzajúci prevažne z tej istej mestskej časti vyťahujú von novorodenca a muži kričia, že preň potrebujú prikrývku. "Je stabilizovaná, ale má niekoľko zlomených rebier a nejaký čas bude trvať, kým sa to zahojí," povedal pre DPA lekár Hání Marúf, keď kontroloval svojho najmladšieho pacienta v inkubátore v nemocnici v meste Afrín.

Ája sa narodila pod ruinami domu, a keď ju tam záchranári objavili, ešte stále bola pupočnou šnúrou spojená s mŕtvou matkou. Jeden záchranár nožom pupočnú šnúru prerezal a vytiahol ju von. "Do našej nemocnice ju priviedol sused rodiny," dodal Marúf.

Dieťa bolo "vo veľmi zlom stave", uviedol lekár pre DPA do telefónu. Ája "mala modré končatiny" a rezné razy po celom tele, ktoré bolo pokryté prachom. "Keby ju včas nenašli, dieťa by do hodiny zomrelo," vyhlásil lekár. Ájin stav sa zlepšil, "je na tom oveľa lepšie a reaguje", doplnil.

Rodina bábätka boli utečenci z východosýrskej provincie Dajr az-Zaur, uviedol ešte Marúf. "Naše tímy pretekajú s časom a snažia sa zachrániť ďalšie životy," povedal Ráid Saláh, šéf záchranárskej organizácie Biele prilby, ktorá pracuje prevažne v oblastiach sýrskej opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok