V Sýrii našli v troskách čerstvo narodené dievčatko. So svojou mŕtvou matkou bolo stále spojené pupočnou šnúrou

TA3 ČTK
7.2.2023 16:29

V troskách budovy v sýrskom meste Džindiras, ktoré v pondelok zasiahlo silné zemetrasenie, záchranári objavili novorodené dievčatko. Na svet prišla priamo pod troskami a so svojou mŕtvou matkou bola stále spojená pupočnou šnúrou.

V Sýrii našli v troskách čerstvo narodené dievčatko. So svojou mŕtvou matkou bolo stále spojené pupočnou šnúrou
TASR/AP

Čerstvo narodené bábätko je jediným preživším členom rodiny, ktorej ostatní členovia zahynuli pri zrútení štvorposchodového domu, uviedla agentúra AFP. Záchranári z pohraničného mesta v pondelok odviezli telá jej otca Abdalláha Mlaihana, matky Áfry, jej troch sestier, brata a tety. 

"Hľadali sme Abdalláha a jeho rodinu, najskôr sme našli jeho sestru, potom jeho ženu a nakoniec Abdalláha, ktorí boli schúlení pri sebe," povedal blízky príbuzný rodiny Chalíl Savádí, ktorý je podľa AFP stále v šoku. "Potom sme počuli hluk, keď sme kopali, upratali sme to a našli sme tú malú, vďaka bohu," dodal.

Bábätko bolo pupočnou šnúrou stále spojené s matkou. "Prerezali sme ju a môj bratranec odviezol dieťa do nemocnice," dodal Savádí. Na videu, ktoré koluje po sociálnych sieťach, je vidieť, ako muž drží uprostred trosiek nahé bábätko pokryté prachom. Ďalší muž po ňom hodí deku, aby dieťa prikryl. Teploty sa v oblasti pohybujú okolo nuly. Dieťa bolo prevezené do nemocnice v neďalekom meste Afrín, kde bolo umiestnené do inkubátora a napojené na infúzie.

"Prišla s končatinami stuhnutými zimou a s poklesom krvného tlaku. Poskytli sme jej prvú pomoc a dali jej infúziu, pretože nebola dlho dojčená," povedal doktor Hání Márúf. Dieťa má pomliaždeniny, ale je podľa lekára v stabilizovanom stave. "Narodila sa pravdepodobne sedem hodín po zemetrasení," povedal Márúf a dodal, že vážila 3,2 kilogramu, a narodila sa teda v termíne.

Záchranári strávili hodiny, kým sa im s obmedzenými prostriedkami podarilo vyslobodiť telá ostatných členov rodiny, jedno po druhom. Zatiaľ čo čakali na pohreb, ktorý sa konal v utorok, položili ich v dome príbuzných a prikryli ich rôznofarebnými plachtami, aby ich ľahšie identifikovali. Rodina utiekla z nestabilnej provincie Dajr az-Zaur ďalej na západ v domnení, že v Džindirase, lokalite, ktorú od roku 2018 kontrolujú turecké sily a proturecké povstalecké skupiny, bude bezpečnejšie.

Podľa spravodajcu agentúry AFP sa v tomto severozápadnom sýrskom meste, ktoré sa nachádza relatívne blízko epicentra zemetrasenia v Turecku, zrútilo asi 50 domov a ulice sú zavalené troskami. Zemetrasenie zabilo v Turecku a Sýrii viac ako 5000 ľudí. Len v oblastiach mimo kontroly sýrskeho režimu, kde je pomoc zúfalo potrebná, bolo hlásených približne 900 mŕtvych. 

Záchranná organizácia známa ako Biele prilby uviedla, že v tejto časti krajiny sa úplne zrútilo viac ako 200 budov. Skupina vyzvala medzinárodné humanitárne organizácie, aby prišli na pomoc týmto zabudnutým oblastiam postihnutým katastrofou. "Čas beží. Stovky ľudí sú stále uväznené pod troskami," uviedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok