Čas na záchranu rodín uviaznutých pod troskami sa kráti, vyhlásil šéf sýrskej civilnej obrany

ta3 ČTK
7.2.2023 08:05

Čas na záchranu stoviek rodín, ktoré sú po ničivom zemetrasení stále uväznené pod troskami zrútených budov, sa kráti. V utorok to uviedol Ráid Sálih, ktorý je šéfom opozičnej sýrskej civilnej obrany, známej tiež ako Biele prilby.

Čas na záchranu rodín uviaznutých pod troskami sa kráti, vyhlásil šéf sýrskej civilnej obrany
TASR/AP

Sálih agentúre Reuters povedal, že Biele prilby, ktoré pomáhajú so záchrannými prácami v opozícií ovládaných oblastiach, potrebujú urgentnú pomoc od medzinárodných organizácií. "Pri záchrane životov je každá sekunda dobrá. Vyzývame všetky humanitárne organizácie, aby poskytli materiálnu pomoc a bezodkladne na túto katastrofu reagovali," dodal.

Organizácia Lekári bez hraníc, ktorá v Sýrii pôsobí, informovala, že pri zemetrasení zomrel jeden z ich spolupracovníkov. Bol nájdený mŕtvy pod troskami svojho domu v meste Idlib. Ďalší zase hľadajú svojich rodinných príslušníkov. "Sme v úplnom šoku a zarmútení z toho, aký vplyv má táto katastrofa na tisíce ľudí, vrátane našich kolegov a ich rodín," uviedol vedúci misie Lekárov bez hraníc v Sýrii, Sebastien Gay.

Ako opísal, zdravotnícke zariadenia a nemocnice sú preťažené. Zdravotnícky personál v severnej Sýrii neustále pracuje, aby sa postaral o obrovský počet zranených, ktoré zariadenia sústavne prijímajú. "V severnej časti Idlibu ošetrili naše tímy počas prvých hodín po zemetrasení zhruba 200 zranených a prijali 160 ľudí, ktorým už nedokázali pomôcť. V oblasti prevádzkujeme alebo podporujeme niekoľko zariadení a kliník. K ľuďom sa dostávame aj za pomoci sanitiek," doplnil Gay.

Lekári bez hraníc hneď po zemetrasení poskytli podporu 23 zdravotníckym zariadeniam v provincii Idlib a Halab (Aleppo), ktorým darovali lekárske sady prvej pomoci a posilnili ich tímy ďalším zdravotníckym personálom. Okrem toho tímy organizácie zaistili pre vysídlených obyvateľov v severozápadnej Sýrii prikrývky a sady s najzákladnejšími potrebami.

Situácia v Sýrii je zúfalejšia

Stovky domov boli v regióne zničené a tisíce ľudí zostali bez domova. Obyvatelia zo strachu z ďalších otrasov, ktoré pokračovali aj počas dňa, zostávajú vonku, a to aj napriek tomu, že na mieste posledné tri dni sneží. Ako k tomu uviedla britská BBC, zemetrasenie je obrovskou katastrofou pre Turecko, situácia na severe Sýrie je ale oveľa zúfalejšia. Hranica je prísne kontrolovaná a záchranári zo zahraničia do oblasti nemajú prístup a miestni nemajú k dispozícii ťažkú techniku.

Viac ako 1,7 milióna ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou a ktorí v oblasti žijú, si mysleli, že ich životy nemôžu byť horšie. Potom ale udrelo zemetrasenie. Dlhé roky žijú v provizórnych prístreškoch a nedokončených budovách a stali sa utečencami vo svojej vlastnej krajine.

V niektorých oblastiach Halabu a Idlibu sa zrútili na ľudí celé mestá. Ľudia uväznení pod troskami často volajú o pomoc a kričia bolesťou, ale nie je takmer nikto, kto by na ich volanie reagoval. Ľuďom žijúcim v severnej Sýrii nezostalo po viac ako 11 rokov trvajúcej vojne takmer nič, ničivé zemetrasenie im zanechalo ešte menej, napísal server britskej BBC.

Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa zasiahlo v pondelok ráno Turecko a susednú Sýriu. Podľa poslednej bilancie zomrelo len v Sýrii najmenej 1602 ľudí, ďalších viac ako 3500 ich je zranených. Posledné údaje z Turecka hovoria o 3419 mŕtvych a najmenej 20000 zranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok