Prečo Čína na údajnú špionáž použila balón, keď má satelity? Vysvetľujeme, či ho nad USA mohlo odviať

ta3/Soňa Búranová čtk
8.2.2023 06:00

V médiách už niekoľko dní rezonuje téma preletu čínskeho špionážneho balóna nad Spojenými štátmi a jeho následné zostrelenie americkým letectvom. Zhrnuli sme všetko podstatné a vysvetlili sme, prečo Čína použila balón, keď má satelity, a či je možné, že balón nad Spojené štáty odvial vietor, ako tvrdí Peking.

Prečo Čína na údajnú špionáž použila balón, keď má satelity? Vysvetľujeme, či ho nad USA mohlo odviať
TASR/AP

Mohlo balón odviať?

Čínske úrady tvrdia, že pozorovací balón spozorovaný nad citlivým územím USA je ich, ale trvajú na tom, že jeho účelom bol výskum počasia a že ho nečakaný vietor odvial z kurzu, píše v ďalšom článku BBC, ktorá toto tvrdenie preskúmala pomocou dátového modelovania a smeru vetra.

USA balón sledovali, ako letí ponad kanadské územie a v stredu sa objavil nad mestom Billings v Montane, kde ho na oblohe zbadali obyvatelia mesta. Simon King z BBC Weather hovorí, že v severnom Pacifiku medzi Čínou a Severnou Amerikou prevládajú západné vetry (to znamená, že vietor fúka zo západu na východ). "V posledných dňoch bola rýchlosť vetra nad nadmorskou výškou 9 000 až 12 000 metrov v tejto oblasti Pacifiku 240 km/h alebo vyššia," hovorí. "Na rýchlostiach vetra v tejto oblasti nie je nič nezvyčajné," dodal.

Smer vetra v severnom Pacifiku v posledných dňoch by balón odvial na severovýchod na Aljašku a potom na juhovýchod cez Kanadu do Montany. "Väčšina meteorologických balónov vyletí do výšky asi 30 500 metrov a potom sa po niekoľkých hodinách rozpadnú, pričom vybavenie spadne na zem na padáku. Je nezvyčajné, aby meteorologický balón vydržal lietať niekoľko dní," konštatovala doktorka Marina Mironová, výskumníčka v oblasti obranných štúdií na Kings College v Londýne. Myslí si, že balón mohol byť sofistikovanejší než Čína tvrdí.

"Balón mohol ovládať na diaľku operátor na zemi," hovorí. "Boli by schopní zvýšiť alebo znížiť výšku balóna, aby mohol zachytiť rôzne veterné prúdy, ktoré idú rôznymi smermi. Chceli by ste mať možnosť zdržať sa nad miestom, aby ste zbierali údaje. Toto je niečo, čo môžete urobiť s balónom, ale nie so satelitom," zakončila Mironová.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok