Prečo Čína na údajnú špionáž použila balón, keď má satelity? Vysvetľujeme, či ho nad USA mohlo odviať

ta3/Soňa Búranová čtk
8.2.2023 06:00

V médiách už niekoľko dní rezonuje téma preletu čínskeho špionážneho balóna nad Spojenými štátmi a jeho následné zostrelenie americkým letectvom. Zhrnuli sme všetko podstatné a vysvetlili sme, prečo Čína použila balón, keď má satelity, a či je možné, že balón nad Spojené štáty odvial vietor, ako tvrdí Peking.

Prečo Čína na údajnú špionáž použila balón, keď má satelity? Vysvetľujeme, či ho nad USA mohlo odviať
TASR/AP

Prečo balón, keď má Čína satelity?

Správy o údajnom čínskom špionážnom balóne prinútili mnohých premýšľať, prečo by Peking chcel použiť relatívne nenáročný nástroj na sledovanie americkej pevniny, píše BBC. Čína spresnila, že balón spozorovaný nad štátom Montana je len "civilná vzducholoď", ktorá sa odchýlila od svojej plánovanej trasy, ale USA mali podozrenie, že ide o "sledovacie zariadenie, ktoré sa nachádza vo veľkej výške". Bez ohľadu na to, o aký objekt išlo, USA vzali túto hrozbu dostatočne vážne na to, aby odložili návštevu Blinkena v Číne, ktorá sa mala uskutočniť 5. a 6. februára.

Balóny, ako píše redaktor BBC Kelly Ng, sú jednou z najstarších foriem sledovacej technológie. Japonská armáda ich použila na odpálenie zápalných bômb v USA počas druhej svetovej vojny. Počas studenej vojny ich vo veľkej miere využívali aj USA a Sovietsky zväz. Nedávno USA údajne zvažovali, že do monitorovacej siete Pentagónu pridajú "výškové nafukovačky". Moderné balóny sa zvyčajne vznášajú v rozmedzí 24 až 37 kilometrov nad zemským povrchom.

"Peking sa pravdepodobne snaží naznačiť Washingtonu, že hoci chce zlepšiť vzťahy, je tiež pripravený na nekončiacu súťaž s použitím akýchkoľvek potrebných prostriedkov bez vytvárania vážneho napätia," povedal pre britský spravodajský portál nezávislý letecký analytik He Yuan Ming. "A aký je na to lepší nástroj ako zdanlivo neškodný balón?" pýta sa. Predpokladaná dráha letu balóna v blízkosti konkrétnych raketových základní podľa neho naznačuje, že je nepravdepodobné, že by sa odchýlil od kurzu.

Americké ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že balón sa nachádza "nad miestom, kde je aktívna civilná letecká doprava". Čínsky expert Benjamin Ho však povedal, že Peking má k dispozícii sofistikovanejšiu sledovaciu technológiu.

"Majú iné prostriedky na špehovanie americkej infraštruktúry alebo akýchkoľvek informácií, ktoré chceli získať. Balón mal vyslať Američanom signál a tiež zistiť, ako budú reagovať," vysvetlil koordinátor čínskeho programu na singapurskej škole medzinárodných štúdií. 

"Špionážny" balón sa skladá z hélia, solárnych panelov, ktoré vytvárajú energiu, a kamier, radarov či senzorov reprofoto BBC/Reuters

V hre je aj verzia, že Čína chcela, aby USA balón odhalili. "Je možné, že presne o to išlo. Čína by mohla balón použiť na demonštrovanie, že má sofistikovanú technologickú schopnosť preniknúť do amerického vzdušného priestoru bez rizika vážnejšej eskalácie. V tomto ohľade je balón celkom ideálnou voľbou," povedal Arthur Holland Michel z Carnegieho rady pre etiku v medzinárodných záležitostiach.

Odborníci podľa BBC poukazujú aj na to, že balóny môžu byť vybavené modernými technológiami, ako sú špionážne kamery a radarové senzory, a že používanie balónov na sledovanie má určité výhody. Hlavnou z nich je, že sú lacnejšie a nasadzujú sa ľahšie ako drony alebo satelity. Nižšia rýchlosť balóna mu tiež umožňuje dlhšie lietať a sledovať cieľovú oblasť. Pohyb satelitu je na druhej strane obmedzený, keďže sa nachádza na orbite.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok