Prečo Čína na údajnú špionáž použila balón, keď má satelity? Vysvetľujeme, či ho nad USA mohlo odviať

ta3/Soňa Búranová čtk
8.2.2023 06:00

V médiách už niekoľko dní rezonuje téma preletu čínskeho špionážneho balóna nad Spojenými štátmi a jeho následné zostrelenie americkým letectvom. Zhrnuli sme všetko podstatné a vysvetlili sme, prečo Čína použila balón, keď má satelity, a či je možné, že balón nad Spojené štáty odvial vietor, ako tvrdí Peking.

Prečo Čína na údajnú špionáž použila balón, keď má satelity? Vysvetľujeme, či ho nad USA mohlo odviať
TASR/AP

Čo sa stalo?

Americké ministerstvo obrany vo štvrtok 2. februára uviedlo, že nad severnou časťou Spojených štátov zaznamenalo čínsky výškový špionážny balón a sleduje jeho pohyb. Informovali o tom agentúry AFP a AP. Vysokopostavený predstaviteľ Pentagónu spresnil, že podľa Washingtonu ide o čínsky výškový balón, ktorý lieta nad dôležitými lokalitami v USA s cieľom zberu informácií.

USA uvažovali o jeho zostrelení, no rozhodli sa, že to neurobia, keďže trosky by mohli ohroziť veľký počet ľudí na zemi. K incidentu došlo krátko pred očakávanou cestou amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena do Číny. Ten napokon plánovanú cestu odložil. Od stretnutia v Pekingu sa podľa BBC neočakával obrovský prelom. Prelomom malo byť samotné stretnutie.

Mapa, ktorá ukazuje prelet balóna nad USA. Zdroj: TASR/AP


V sobotu agentúra AP informovala, že americké stíhacie lietadlo balón zostrelilo nad Atlantickým oceánom. Príkaz na akciu dal americký prezident Joe Biden. Pentagón odporučil balón zostreliť nad oceánom, aby sa predišlo možným škodám pri dopade na súš. "Úspešne sme ho zostrelili. Chcem pochváliť letcov, ktorí tak urobili," uviedol Biden. Balón zostrelila stíhačka F-22 nadzvukovou strelou AIM-9 krátkeho dosahu, a to zhruba 11 kilometrov od pobrežia štátu Južná Karolína.

Neskôr bola zahájená operácia na vyzdvihnutie trosiek. Čínske ministerstvo zahraničia v piatok uviedlo, že incident ľutuje, ale že ide o meteorologický balón, ktorý nedokáže sám dobre manévrovať a nad USA ho zaniesol vietor. V sobotu Peking dodal, že "nikdy nenarušil územie ani vzdušný priestor žiadnej suverénnej krajiny".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok