Svedectvo z Turecka. Z trosiek sa ozývajú zvuky, pomoc ale neprichádza, opísali obyvatelia

ta3 ČTK
7.2.2023 09:38

Záchranári aj miestni obyvatelia sa v utorok zo všetkých síl snažili dostať k preživším, ktorí uviazli pod troskami budov zničených po pondelkovom zemetrasení v Turecku a Sýrii. V tureckom meste Antakya, neďaleko sýrskej hranice, sa zrútila desaťposchodová budova. Záchranné práce prebiehali na jednej z desiatok hromád sutín, opísali reportéri agentúry Reuters.

Svedectvo z Turecka. Z trosiek sa ozývajú zvuky, pomoc ale neprichádza, opísali obyvatelia
TASR/AP

Záchranné práce na mnohých miestach sťažovalo počas noci mrazivé zimné počasie. Pod hromadou sutín v juhotureckej provincii Hatay bolo počuť ženský hlas volajúci o pomoc. Neďaleko ležalo bezvládne telo malého dieťaťa. Jeden z miestnych obyvateľov, Deniz, v daždi plakal a zúfalo lámal rukami.

"Vydávajú zvuky, ale nikto neprichádza," povedal. "Sme zničení. Panebože... Volajú nás. Hovoria: Zachráňte nás. Ale my nemôžeme. Ako by sme to urobili? Od rána nikto neprišiel," dodal Deniz. Rodiny z mesta prečkali noc v autách na ulici.

Ayla, ktorá postávala pri hromade sutín, ktoré kedysi tvorili osemposchodovú budovu, uviedla, že do Hatay dorazila už v pondelok z Gaziantepu. Snažila sa nájsť svoju matku. V troskách pracovalo päť alebo šesť záchranárov z radov istanbulských hasičov. "Zatiaľ nenašli žiadneho preživšieho. Prišiel sem pouličný pes a dlho štekal na jedno miesto, tak som si myslela, že by to mohla byť moja matka. Ale bol to niekto iný," popísala Ayla. "Zapla som svetlá pri aute, aby som záchranárom pomohla. Zatiaľ vytiahli von len dve telá, žiadne živé," dodala.

V meste Kahramanmaraş severne od Antakye sa rodiny zhromaždili okolo rozrobených ohňov, zabalili sa do diek a snažili sa aspoň trochu zahriať. "Ťažko sme sa dostali z domu," uviedol Neşet Güler, ktorý k sebe tisol svoje štyri deti. "Naša situácia je katastrofálna, sme hladní, máme smäd, je to šialené," dodal.


Záchranárov je stále málo

Krajiny z celého sveta vyslali svoje záchranné tímy, podľa tureckých úradov zasahuje v zničených oblastiach viac ako 24 400 záchranárov. Vzhľadom na rozľahlosť územia, ktoré otrasy zasiahli, je ich ale stále málo. Pokusy dostať sa k preživším komplikujú aj mrazivé teploty a vyše 200 následných otrasov, ktoré postihnuté oblasti zasiahli. Kvôli nim je veľmi nebezpečné prehľadávať nestabilné sutiny.

Nurgül Atayová pre agentúru AP opísala, že počula pod troskami zrútenej budovy v meste Antakya hlas svojej matky, jej úsilie aj snahy ďalších prítomných dostať sa k nej ale skončili neúspechom. Bez záchranárov a ťažkej techniky to nebolo možné. "Keby sme dokázali zdvihnúť betónovú dosku, mohli by sme sa k nej dostať," uviedla Atayová. "Mojej matke je 70 rokov, dlho tam nevydrží," dodala.

V provincii Hatay, kde sa nachádza aj mesto Antakya, sa zrútilo vyše 1500 budov. Mnoho miestnych ľudí uviedlo, že ich príbuzní uviazli pod troskami, ale žiadna pomoc ani záchranári na miesto doteraz nedorazili. V oblastiach, kde záchranné tímy pôsobia, sa počas noci čas od času rozliehal jasot, kedy sa podarilo zo sutín dostať preživšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok