Po zemetrasení v Sýrii ušlo 20 mužov z väznice, kde zadržiavajú najmä členov IS

ta3 TASR
7.2.2023 07:39

Väzni sa po pondelkovom smrtiacom zemetrasení vzbúrili vo väznici na severozápade Sýrie, kde sú zadržiavaní prevažne členovia teroristickej organizácie Islamský štát, a najmenej 20 ich ušlo. Tlačovej agentúre AFP to v utorok povedal väzenský zdroj.

Po zemetrasení v Sýrii ušlo 20 mužov z väznice, kde zadržiavajú najmä členov IS
TASR/AP

Vo väznici vojenskej polície v meste Rádžú neďaleko hranice s Tureckom je umiestnených okolo 2000 väzňov, z nich asi 1300 je podozrivých bojovníkov IS, uviedol zdroj. Vo väzení sa nachádzajú aj bojovníci síl vedených Kurdmi.

"Pri zemetrasení bolo postihnuté aj mesto Rádžú a väznica. Následne sa väzni začali búriť a ovládli časti väzenia," povedal predstaviteľ tohto zariadenia, ktoré majú pod kontrolou proturecké frakcie. "Ušlo približne 20 väzňov... a sú to podozriví militanti z IS," dodal.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8, po ktorom nasledovali v regióne desiatky dotrasov, spôsobilo na väznici škody. Jej múry a dvere popraskali. Pri tomto ničivom zemetrasení v Sýrii, ktoré malo epicentrum v juhozápadnom Turecku, zahynulo v pondelok najmenej 1444 ľudí, oznámila sýrska vláda a záchranári. V oblastiach na severozápade Sýrie ovládaných povstalcami prišlo o život najmenej 733 ľudí a vyše 2100 utrpelo zranenia, uviedla humanitárna organizácia Biele prilby.

Incident vo väzení v Rádžá nasledoval po decembrovom útoku členov IS na bezpečnostný komplex v ich bývalej faktickej sýrskej metropole Rakka a cieľom bolo oslobodiť džihádistov z tamojšej väznice. Útok bol prekazený, ale zahynulo šesť príslušníkov bezpečnostných síl vedených Kurdmi, ktorí tú oblasť kontrolujú.

Konflikt v Sýrii sa začal v roku 2011 surovým potlačením pokojných protivládnych protestov a vystupňoval sa až tak, že sa doň zapojili zahraničné veľmoci a džihádisti z celého sveta. Zahynulo v ňom takmer pol milióna ľudí a o domov prišla približne polovica predvojnového obyvateľstva Sýrie, pričom mnohí našli útočisko v Turecku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok