Tanec ako protest: Iránske heslo Žena, život, sloboda inšpirovalo hudobný album

ta3/nf
9.2.2023 06:00

S tancom sa nám spájajú väčšinou príjemné a radostné pocity, momenty plné zábavy. V Iráne však nie sú párty vo víre hýbajúcich sa bokov len voľnočasovou večernou aktivitou s priateľmi. Sú aktom vzdoru. Krajina sa od septembra zmieta v občianskych protestoch, ktoré podnietila smrť 22-ročnej iránskej Kurdky Mahsy Amíníovej. Mladú ženu zadržala mravnostná polícia pre údajné porušenie prísnych predpisov týkajúcich sa obliekania.

Tanec ako protest: Iránske heslo Žena, život, sloboda inšpirovalo hudobný album
Profimedia

Demonštranti, z ktorých sú percentuálne v prevahe ženy, sa chcú zbaviť iránskych prísnych náboženských vodcov a pravidiel, ktoré obmedzujú, čo môžu nosiť alebo robiť na verejnosti. V reakcii na to vláda tvrdo potláča protesty, väzní stovky ľudí. Niektorí hovoria, že boli mučení, iných odsúdili na smrť. Tresty za vyjadrenie názoru na verejnosti sú síce tvrdé, no Iránci stále nachádzajú spôsoby, ako sa postaviť proti súčasnému systému. Sú nimi aj tanec a hudba, píše britský spravodajský web BBC.

Obrovské riziko

"Keď navštívite undergroundové párty v Iráne, máte pocit, že sa nachádzate v nejakom sklade," hovorí hudobná producentka a DJ-ka Aida (30). "Obnáša to však obrovské riziko pre ľudí, ktorí sa ich zúčastňujú a organizujú."

Aida sa narodila v Iráne a presťahovala sa s rodinou do Kanady, keď mala 12 rokov. V rodnej krajine má stále príbuzných a priateľov a to, čo sa tam aktuálne deje v nej vyvolalo túžbu urobiť niečo nápomocné. Spojila sa teda s DJ-kou Nesou Azadikhah, aby spolu vyprodukovali hudobný album Žena, Život, Sloboda - čo je heslom iránskych demonštrantov. Dúfajú, že album zvýši povedomie o protestnom hnutí. Peniaze, ktoré na ňom zarobia, plánujú venovať organizáciám, ktoré pomáhajú ženám v Iráne.

Nesa zase odišla z Iránu pred piatimi mesiacmi na turné po Európe. V svojej domovine organizovala verejné podujatia, ale nemohli byť príliš búrlivé, pretože tanec sa považuje za nezákonný a neslušný čin.

Nesa a Aida vysvetľujú, že menšie predstavenia zahŕňajúce ambientnú hudbu a vizuály sú povolené ako "kultúrny zážitok". Obe však tvrdia, že tanec je pre nich symbolom slobody.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok