Tanec ako protest: Iránske heslo Žena, život, sloboda inšpirovalo hudobný album

ta3/nf
9.2.2023 06:00

S tancom sa nám spájajú väčšinou príjemné a radostné pocity, momenty plné zábavy. V Iráne však nie sú párty vo víre hýbajúcich sa bokov len voľnočasovou večernou aktivitou s priateľmi. Sú aktom vzdoru. Krajina sa od septembra zmieta v občianskych protestoch, ktoré podnietila smrť 22-ročnej iránskej Kurdky Mahsy Amíníovej. Mladú ženu zadržala mravnostná polícia pre údajné porušenie prísnych predpisov týkajúcich sa obliekania.

Tanec ako protest: Iránske heslo Žena, život, sloboda inšpirovalo hudobný album
Profimedia

Nesa opisuje svoju prvú skúsenosť s návštevou klubu ako "bez stresu, s pokojom a slobodou". Dodala, že "je to skutočne emotívny zážitok, pretože je to niečo, čo v Iráne nemáme".

"Na večierkoch sa tak cítim stále. Priala by som si, aby to bolo možné aj u nás doma," uviedla Nesa. Aida súhlasí: "Keď chodím do klubov a hrám v nich - myslím na Irán."

Aida aj Nesa očakávajú, že ich spoločný hudobný album bude v Iráne rezonovať a môže sa stať aj soundtrackom k undergroundovým udalostiam. "Doma sa to bude počúvať. V Iráne sa tancuje a zabáva, aj keď nie verejne," hovorí Aida.

Ministerstvo zahraničia upozorňuje

Rezort zahraničných vecí upozorňuje slovenských občanov a neodporúča im cestovať do Iránu, pre stále rastúce nepokoje a nebezpečné demonštrácie, ktoré sa konajú naprieč celou krajinou. Ministerstvo apeluje aj na prípady zatknutí občanov Európskych štátov iránskymi bezpečnostnými zložkami. "Máme vedomosť o istom počte občanov SR, ktorí spravidla žijú v krajine dlhodobejšie, preto majú možnosť individuálne posúdiť riziká zotrvania v krajine. Niektorí sa vrátili, ostatní vedia o možnosti vrátiť sa do vlasti a MZVEZ SR rešpektuje ich rozhodnutie túto možnosť zatiaľ nevyužiť," uviedol komunikačný odbor ministerstva zahraničia.

Veľvyslanectvo SR v Teheráne uviedlo, že je v aktívnom kontakte s približne dvomi desiatkami slovenských občanov, ktorí dlhodobo žijú v Iráne. "Väčšina z nich má aj občianstvo Iránu a je v Iráne dobre etablovaná. Žiadny občan SR dlhodobo žijúci v Iráne nás nepožiadal o pomoc," vyhlásil zastupiteľský úrad.

Neexistuje prihlasovacia povinnosť, informácie o počte slovenských občanov v krajine teda nie sú presné. Služby dobrovoľnej elektronickej registrácie MZVEZ SR v prípade Iránu momentálne využilo päť občanov SR, z toho dvaja už mali v uplynulých dňoch opustiť krajinu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok