Iránsky vodca udelil milosť desiatkam tisíc väzňov. Urobil tak pri príležitosti výročia islamskej revolúcie

TA3 ČTK
5.2.2023 13:27

Iránsky duchovný a politický vodca Alí Chámeneí pri príležitosti výročia islamskej revolúcie z roku 1979 udelil milosť desiatkam tisíc väzňov, uviedla v nedeľu štátna agentúra IRNA. Sú medzi nimi aj ľudia uväznení po nedávnych protestoch. Niektorí väzni majú podľa agentúry DPA test zmiernený, na iných sa vzťahuje amnestia.

Milosť sa týka väzňov, ktorí neboli odsúdení kvôli špionáži pre cudzie spravodajské služby, nemali priamy kontakt so zahraničnými agentmi, nedopustili sa úmyselne vraždy alebo ublíženia na zdraví alebo neničili štátny majetok.

Pri represiách proti vlne protestov, ktorá krajinu zasiahla po smrti mladej Iránky kurdského pôvodu, bolo zabitých viac ako 500 demonštrantov, okolo 20-tisíc ďalších ľudí bolo uväznených. 

Mahsa Amíniová zomrela vlani v septembri po tom, čo ju zadržala mravnostná polícia kvôli údajne nedostatočne zakrytým vlasom. Kvôli protestom, ktoré zasiahli celú krajinu, sa politické vedenie Iránu dostalo pod tlak a do najhlbšej krízy za posledné desiatky rokov. Výročie islamskej revolúcie pripadá na 11. februára.

Témy: protest Irán
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok