Ukrajinci budú Vianoce oslavovať podľa Západu. Presunuli ich na 25. decembra

ta3 TASR
7.2.2023 07:15

Ukrajinská gréckokatolícka cirkev v pondelok oznámila, že prechádza na nový kalendár, podľa ktorého sa budú Vianoce sláviť 25. decembra namiesto 7. januára. Ukrajinské inštitúcie sa aj takto snažia prerušiť kultúrne väzby na Rusko, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Ukrajinci budú Vianoce oslavovať podľa Západu. Presunuli ich na 25. decembra
TASR/Roman Hanc (ilu)

Krok Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, ku ktorej sa hlási necelá desatina Ukrajincov, privítal minister kultúry Oleksandr Tkačenko. "Toto rozhodnutie zodpovedá požiadavkám našej doby a verejnej mienke," napísal minister na Facebooku a odvolal sa pritom na výsledky celoštátneho online prieskumu uskutočneného vládou.

Tento prieskum z decembra 2022 ukázal, že 59 percent z vyše 1,5 milióna opýtaných podporilo presun Vianoc na 25. decembra, keď je tento sviatok vtedy aj v západnej Európe. Tkačenko minulý mesiac vyjadril nádej, že všetky cirkvi na Ukrajine budú súhlasiť so slávením Vianoc 25. decembra. Pondelkové oznámenie znamená, že gréckokatolícka cirkev tak urobila ako prvá.

Až doteraz sa všetky hlavné cirkvi na prevažne pravoslávnej Ukrajine držali juliánskeho kalendára, podľa ktorého sa kresťanský sviatok narodenia Ježiša Krista (Vianoce) slávi 7. januára. V tento dátum ho slávi aj Rusko. Ukrajinská gréckokatolícka cirkev bola až doteraz jednou z mála cirkví na svete, ktorá uznávala pápeža ako svoju hlavu, ale zároveň sa držala juliánskeho kalendára, ktorý Vatikán nahradil upraveným gregoriánskym kalendárom v roku 1582.

Hlava Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, arcibiskup Sviatoslav Ševčuk, uviedol, že sviatky s pevne určeným dátum ako napríklad Vianoce sa presunú do nového kalendára, ale pohyblivé sviatky ako Veľká noc sa budú stále sláviť podľa starého kalendára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok