Zelenskyj sa údajne chystá na summit EÚ, píšu médiá

ta3 čtk
6.2.2023 20:04

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by vo štvrtok mohol pricestovať do Bruselu na rokovanie lídrov krajín Európskej únie. Píše o tom mnoho európskych médií s odkazom na dobre informované zdroje. Z bezpečnostných dôvodov však žiadny únijný predstaviteľ prvú Zelenského európsku cestu mimo Ukrajiny za takmer rok vojny oficiálne nepotvrdil.

Ukrajina potrebuje urýchlené dodávky zbraní, naliehal Zelenskyj
TASR/AP

Nemenovaný činiteľ Európskeho parlamentu ČTK povedal, že v súvislosti s návštevou je zákonodarný zbor pripravený zvolať mimoriadne zasadnutie.

Ukrajinský prezident koncom decembra navštívil za prísnych bezpečnostných opatrení Washington, medzi európskych spojencov sa však doteraz nevydal. Rokovania summitov EÚ však oslovil prostredníctvom videospojenia a mnoho účastníkov bruselských rokovaní ho od začiatku ruskej agresie navštívilo v Kyjeve.

"Prezident Zelenskyj má otvorenú pozvánku do Bruselu," povedal novinárom hovorca šéfa Európskej rady Charlesa Michela predsedajúceho únijným summitom. Podrobnosti k možnej návšteve však odmietol oznámiť.

Pokračujúca pomoc Ukrajine a ďalší tlak na ukončenie ruskej agresie budú jednou z tém mimoriadneho dvojdňového summitu začínajúceho vo štvrtok. Lídri by mali potvrdiť záväzky k ďalšej podpore krajiny brániacej sa už skoro rok ozbrojenej ruskej agresii, na ktorých sa Michel a predsedníčka Európskej komisie dohodli minulý piatok so Zelenským v Kyjeve.

O možnej prezidentovej návšteve v Bruseli v pondelok najprv s odkazom na svoje zdroje napísal obvykle dobre informovaný denník Financial Times a potom mnoho ďalších európskych denníkov a agentúr. Diplomati sú však obozretní a hovoria o tom, že cesta kvôli obavám o Zelenského bezpečnosť nebude potvrdená do poslednej možnej chvíle. Brusel sa však na túto eventualitu chystá a europoslanci sú podľa spomínaného zdroja pripravení sa vo štvrtok mimoriadne stretnúť len kvôli tejto návšteve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok