Pád lietadla v Nepále vyšetruje špeciálna komisia. Zistila, čo sa dialo v záverečnej fáze letu

ta3 čtk
6.2.2023 18:37

Lietadlo, ktoré v polovici januára havarovalo v Nepále, malo v záverečnej fáze letu problémy s motormi. Uviedla to podľa agentúry Reuters nepálska vyšetrovacia komisia. Nehoda, podľa médií najhoršia v tejto hornatej krajine za posledných 30 rokov, si vyžiadala vyše 70 mŕtvych.

Pád lietadla v Nepále vyšetruje špeciálna komisia. Zistila, čo sa dialo v záverečnej fáze letu
TASR/AP

Analýza hlasového záznamu z pilotnej kabíny aj záznamy letových údajov ukázali, že oba vrtuľové motory nemali v záverečnej fáze zostupu ťah, uviedli vyšetrovatelia. Išlo o starší dvojmotorový stroj ATR 72 taliansko-francúzskej výroby.

Lietadlo sa zrútilo v nedeľu 15. januára tesne pred pristátím v turistickom stredisku Pokhara v strednom Nepále, zhruba 150 kilometrov severozápadne od metropoly Káthmandú. Stroj spoločnosti Yeti Airlines spadol do 300 metrov hlbokej rokliny, z ktorej sa po niekoľkých dňoch podarilo vyzdvihnúť čierne skrinky.

Na palube lietadla bolo 72 ľudí vrátane dvoch dojčiat, štyroch členov posádky a desiatich cudzincov. Záchranári našli 71 tiel a predpokladajú, že jeden nezvestný človek je tiež po smrti.

V Nepále sa nachádza osem zo 14 svetových osemtisícoviek vrátane najvyššej hory sveta Mount Everest. V krajine s veľmi hornatým terénom a rýchlymi zmenami počasia sú letecké havárie relatívne časté. Mnoho letísk leží v miestach, kam sa dá len ťažko dostať iným dopravným prostriedkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok