Deväť rokov, veď mám mačky! Odsúdili blogerku, ktorá podľa Moskvy klamala o vojne na Ukrajine

ta3 čtk
6.2.2023 17:38

Moskovský súd poslal blogerku Veroniku Belocerkovskú na deväť rokov za mreže, čo je doteraz najtvrdší trest za správy o vojne proti Ukrajine, ktoré ruské úrady označili za klamlivé. Informovala o tom ruská redakcia BBC na svojom webe. Blogerku súdili a odsúdili v neprítomnosti, podľa médií žije vo Francúzsku.

Deväť rokov, veď mám mačky! Odsúdili blogerku, ktorá podľa Moskvy klamala o vojne na Ukrajine
Twitter/PanAm Post Espa

"Deväť rokov! Prečo mi dali najviac? Veď mám mačky! Kam sa podelili poľahčujúce okolnosti? Som pobúrená," zareagovala na verdikt sama blogerka, ktorá podľa médií vo Francúzsku vlastní kulinársku školu. Deväť rokov za mrežami navrhol prokurátor a súd mu vyhovel.

Belocerkovská, ktorá pochádza z ukrajinskej Odesy a píše kuchárky, sa stala jednou z prvých osôb, ktorú ruské úrady začali stíhať podľa nového ustanovenia o šírení nepravdivých správ o ruskej armáde. Dôvodom sa stalo niekoľko vyjadrení proti vojne, ktoré zverejnila na svojom účte na sociálnych sieťach, kde má viac ako 1,3 milióna sledujúcich. Belocerkovská bola tiež zakladateľkou petrohradského časopisu Sobaka.ru, svojho času jej patrili časopisy Time Out, Aeroflot a server Woman.ru. Ruská verzia internetovej encyklopédie ju označuje za "ukrajinskú novinárku", zatiaľ čo ukrajinská za "ruskú novinárku".

Nedávno ruský súd poslal na osem rokov za mreže iného kritika vojny, televízneho novinára Alexandra Nevzorova, ktorý bol ale tiež súdený v neprítomnosti, pretože žije v zahraničí. Aj v jeho prípade prokurátor žiadal deväť rokov odňatia slobody. Ešte predtým bol v neprítomnosti na osem rokov odňatia slobody odsúdený bývalý policajt Oleg Kašincev.

"Reálne" tresty, ako píše BBC, dostali opoziční politici Alexej Gorinov a Iľja Jašin, ktorí si ich teraz odpykávajú v ruských väzenských táboroch. Gorinov bol odsúdený na sedem rokov, Jašin na osem a pol roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok