Reznikov zatiaľ zostáva šéfom ukrajinského rezortu obrany. Personálne zmeny teraz nebudú, uviedol ukrajinský činiteľ

TA3 ČTK
6.2.2023 11:48

Tento týždeň sa na ukrajinskom ministerstve obrany neodohrajú žiadne personálne zmeny, uviedol na telegrame Davyd Arachamija, šéf poslancov prezidentovej vládnej strany Sluha národa. Oleksij Reznikov zatiaľ zostáva šéfom rezortu, píše v tejto súvislosti spravodajský web RBK-Ukrajina. Arachamija o deň skôr informoval o zmene na čele ministerstva obrany, Reznikova má nahradiť doterajší náčelník vojenskej rozviedky.

"Čakáme na vymenovanie šéfov MV (ministerstva vnútra) a SBU (Ukrajinskej bezpečnostnej služby). Personálne zmeny v oblasti obrany sa počas tohto týždňa neuskutočnia," uviedol Arachamija bez ďalších podrobností. V nedeľu pritom informoval, že Reznikov odíde z rezortu, ktorý nedávno zasiahol korupčný škandál, a mal by sa ujať ministerstva pre strategický priemysel. O odvolaní Reznikova z čela ministerstva obrany hovorilo podľa ruskej služby BBC aj niekoľko poslancov a v súvislosti s novým vedením rezortu obrany sa hovorilo o doterajšom šéfovi vojenskej rozviedky Kyrylovi Budanovovi. Sám Reznikov podľa ukrajinských médií reagoval na správu, že by mal viesť ministerstvo pre strategický priemysel, s údivom.

V rozhovore pre web Fakty ICTV povedal, že mu prezident ani premiér túto pozíciu neponúkli. A ak by sa tak stalo, odmietol by ju. "Pretože nemám odborné znalosti, ktoré by mi umožnili byť kvalitným ministrom strategického priemyslu. Preto si myslím, že to je chyba," uviedol Reznikov.

Dvaja vysoko postavení zákonodarcovia v pondelok podľa agentúry Reuters upozornili, že pravidlá vyžadujú, aby bol ukrajinský minister obrany civilista, čo by zrejme znamenalo prekážku pre okamžité vymenovanie Budanova, ktorý je vojenským dôstojníkom. V minulých dňoch skončilo vo svojich funkciách okrem iného kvôli korupčným škandálom niekoľko vysoko postavených ukrajinských činiteľov. Sám Reznikov, ktorý je povolaním právnik, nebol verejne do žiadnych afér zapletený, podotkol Reuters. Aféra sa však nevyhla ministerstvu, ktoré vedie.

Korupčný škandál v rezorte sa týka bývalého námestníka Vjačeslava Šapovalova, ktorý bol zodpovedný za zásobovanie vojakov potravinami a vybavením a podľa vyšetrovateľov presadzoval uzatváranie nevýhodných zmlúv. Šapovalov to odmietol a Reznikov povedal, že išlo o technickú chybu, nie korupciu. V nedeľu ale sľúbil vec prešetriť. Ukrajina v pondelok vyslala ohľadom osudu svojho ministra obrany zmiešané signály, poznamenala agentúra Reuters, podľa ktorej tak kľúčový post zostáva v neistote v čase, keď sa krajina pripravuje na eventuálnu novú ruskú ofenzívu. Agentúra tiež upozornila na fakt, že prezident Volodymyr Zelenskyj zatiaľ prípadné striedanie na čele ministerstva obrany verejne nekomentoval.

Päťdesiatšesťročný minister obrany upevňoval vzťahy so západnými vojenskými predstaviteľmi a pomáhal dohliadať na vojenskú pomoc, ktorú dostáva Kyjev od Západu. "Reznikov bol mimoriadne efektívny, pokiaľ ide o komunikáciu s našimi partnermi," uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak v nedeľu večer na otázku, ako veľmi sú pravdepodobné zmeny vo vedení rezortu obrany. Ministrove osobné vzťahy so spojencami podľa Podoljaka pomohli Ukrajine s vojenskými dodávkami. "Rokovania nie sú len matematické vzorce, ale aj osobné vzťahy. A dôvera. Bohužiaľ dnes určitú mieru dôvery v nás strácame," dodal Podoljak podľa Reuters.

Ukrajina dlhodobo zápasí s problémom korupcie, ktorej obmedzenie je jednou z podmienok budúceho členstva krajiny v Európskej únii. Vysporiadať sa s úplatkárstvom je pre Ukrajinu dôležité aj vzhľadom na to, že škandály by mohli podkopať ochotu západných spojencov poskytovať krajine brániacu sa ruskej agresii vojenskú aj finančnú pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok