Top udalosti týždňa: Voľby v septembri, snehová kalamita, zostrelenie čínskeho balóna, ropné embargo

ta3 TASR ČTK
5.2.2023 19:21

Parlament odsúhlasil skrátenie volebného obdobia a termín predčasných volieb. Slovensko potrápil mimoriadne silný vietor a snehová kalamita. Polícia pátrala po 18-ročnej Terézii, jej telo našli bez známok života. USA zostrelili čínsky balón, ktorý podozrievali zo špionáže. V nedeľu začali platiť cenové stropy na ropné produkty z Ruska. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Voľby v septembri, snehová kalamita, zostrelenie čínskeho balóna, ropné embargo
TASR/Jaroslav Novák

Špionážny balón

Americké ministerstvo obrany vo štvrtok 2. februára uviedlo, že nad severnou časťou Spojených štátov zaznamenalo čínsky výškový špionážny balón a sleduje jeho pohyb. Čínske ministerstvo zahraničia v piatok reagovalo, že incident ľutuje, ale že sa jedná o meteorologický balón, ktorý nedokáže sám dobre manévrovať a nad USA ho zaniesol vietor. 

Balón následne v sobotu zostrelilo americké stíhacie lietadlo. Neskôr bola zahájená operácia na vyzdvihnutie trosiek. Informovala o tom agentúra AP, ktorá zároveň pripomenula, že balón sa predtým pohyboval okrem iného nad citlivými vojenskými objektmi.

Čína v nedeľu 5. februára odsúdila rozhodnutie Pentagónu zostreliť údajný čínsky špionážny balón letiaci nad územím Severnej Ameriky a obvinila Spojené štáty z "jasne prehnanej reakcie a vážneho porušovania medzinárodných praktík".

Ropné embargo

Zástupcovia vlád členských krajín Európskej únie sa dohodli na cenových stropoch na ropné produkty z Ruska dovážané do mimoúnijných krajín. Informovalo o tom švédske predsedníctvo EÚ. Pri nafte podľa únijných činiteľov predstavuje strop 100 dolárov a pri vykurovacích olejoch 45 dolárov za barel. 

Opatrenia nadobudli platnosť v nedeľu 5. februára, po tom, ako ho členské krajiny formálne schválili a potvrdila skupina ekonomicky vyspelých krajín G7. Súbežne začal platiť aj úplný zákaz dovozu ropných produktov do EÚ. Cieľom je znížiť príjmy, ktoré má Rusko z vývozu nafty a ďalších produktov, a obmedziť tak možnosti financovania vojnovej agresie na Ukrajine.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok