Ruská raketa zasiahla bytový dom v centre Charkova, uviedol starosta mesta

TA3 ČTK
5.2.2023 09:08

Ruské sily podnikli raketový útok na centrum Charkova na východe Ukrajiny a zasiahli tam bytový dom, uviedol na sociálnych sieťach starosta mesta Ihor Terechov. Podľa hlavy oblastnej správy Oleha Synehubova pri tomto útoku traja ľudia utrpeli zranenie.

Ruskému ostreľovaniu čelí aj Donecká oblasť, kde kvôli nemu podľa oblastného šéfa Pavla Kyrylenka za uplynulých 24 hodín zomreli štyria ľudia a 11 ďalších utrpelo zranenie. "Centrum Charkova zasiahli dve rakety nepriateľa. Podľa prvých správ ide o rakety S-300," uviedol v nedeľu ráno Terechov na sociálnej sieti Telegram. "Zatiaľ vieme o troch zranených, 54-ročnej žene a dvoch mužoch vo veku 51 a 55 rokov," upresnil šéf Charkovskej oblasti Synehubov s tým, že žena musela byť prevezená do nemocnice.

Rusi okrem v noci na nedeľu aj dvakrát ostreľovali mesto Družkivka v Doneckej oblasti, povedal na rovnakej sociálnej sieti šéf oblastnej správy Kyrylenko. Zranenie pritom podľa neho utrpelo päť ľudí. Ruské strely zničili v Družkivke štyri obytné domy a škôlku, uviedol tiež. Ruská armáda okrem toho ďalej podniká pozemné útoky v niekoľkých oblastiach vrátane Bachmutu na ukrajinskom Donbase, kde sa podľa britskej vojenskej rozviedky Ukrajinci ocitajú v čoraz väčšej izolácii.

"V priebehu posledných týždňov Rusko ďalej zaznamenávalo malé úspechy pri svojej snahe Bachmut obkľúčiť," stojí v pravidelnej analýze britského ministerstva obrany, ktoré sa odvoláva na britskú vojenskú rozviedku. Podľa rovnakého prehľadu majú Rusi vďaka svojmu postupu možnosť priamo ostreľovať dve hlavné cesty, ktoré používajú Ukrajinci ako spojnicu s mestom.

O dobytie Bachmutu sa Rusi snažia už niekoľko mesiacov, a to za cenu obrovských strát. Šéf ruskej súkromnej Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) súkromnej spoločnosti Jevgenij Prigožin v nedeľu podľa agentúry TASS povedal, že vo štvrtiach v severnej časti mesta sa bojuje doslova "o každú ulicu". Reagoval pritom na novinárov ruského webu pravda.ru, ktorý ho požiadal, aby okomentoval správy, že ukrajinské sily ustupujú zo severu mesta.

"V severných štvrtiach Bachmutu pokračujú tvrdé boje o každú ulicu, o každé vonkajšie schodisko. Je samozrejme milé, že si médiá želajú ústup ukrajinských síl, ale nedeje sa tak ani vo štvrtiach na severe ani v tých na juhu či na východe," citovalo na telegrame Prigožinove slová jeho tlačové oddelenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok