Sever Slovenska potrápila snehová kalamita, na Chopku fúkal orkán. Niektoré lyžiarske strediská zatvorili

ta3 tasr
4.2.2023 12:32

Slovensko potrápil mimoriadne silný vietor a sever krajiny snehová kalamita. V niektorých regiónoch vyhlásili mimoriadnu situáciu, lyžiarske strediská v Tatrách museli zatvoriť. Na Chopku zaznamenali orkán, informoval SHMÚ. Situáciu sme s vami sledovali online.

23:30 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

21:45 Okrem záľah snehu trápia Slovensko aj výpadky elektrickej energie. Na celom našom území dnes bolo vplyvom nepriaznivého počasia bez elektriny vyše 20-tisíc domácností.

20:13 Tretí kalamitný stupeň na cestách v okrese Kežmarok a Poprad ostáva v platnosti aj v sobotu večer. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský potvrdil, že situácia sa mierne zlepšila, naďalej je však veľmi komplikovaná. 

18:41 V Žiline postupne upravili všetky úseky ciest a situácia je stabilizovaná. Podľa hovorkyne mesta Barbory Zigovej neevidujú závažné problémy.

18:27 Na viacerých miestach Slovenska možno v noci očakávať veľmi nízke teploty. Na severnom a strednom Slovensku treba počítať tiež s víchricou na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre viaceré okresy výstrahu prvého a druhého stupňa. 

17:50 Na cestách v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa v sobotu popoludní situácia zlepšila. Podľa hovorkyne ŽSK Evy Lacovej je väčšina úsekov prejazdná, naďalej však fúka silný vietor a v niektorých úsekoch sa vytvárajú snehové záveje. 

17:39 Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje, že v Doline Kežmarskej Bielej vody a Doline Zeleného plesa smerom na Chatu pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách je pohyb pre peších turistov nemožný. Informovali o tom horskí záchranári a zverejnili video na sociálnej sieti, ktoré zachytáva dvoch turistov, ktorí sa pre silný vietor nedokážu pohnúť.

17:06 Na Slovensku bolo v sobotu k 15.30 h vyhlásených 107 mimoriadnych situácií v súvislosti s intenzívnym snežením a vetrom. Eviduje to Centrálne monitorovacie stredisko Sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR. Informoval tlačový odbor rezortu. 

16:57 Kalamita zasiahla aj obec Liesek na Orave

Obec Liesek, Orava ta3

16:21 Pre zlé počasie meškajú aj vlaky, na diaľkových trasách až hodinu. Pod Tatrami, ale aj na strednom Slovensku je vlaková doprava v niektorých smeroch úplne prerušená.

15:29 Na Chopku je aktuálne orkán. Priemerná rýchlosť vetra podľa Beaufortovej stupnice sily vetra dosiahla na Chopku silu orkánu. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na sociálnej sieti.

Vietor podľa grafu, ktorý SHMÚ zverejnil, dosiahol po 14.00 h rýchlosť 121 kilometrov za hodinu. "V nižších polohách vietor trochu slabne, no na cestách na snehovej pokrývke stále spôsobuje výrazné komplikácie, najmä na severe a horských priechodoch," skonštatovali meteorológovia.

15:00 Na cestách v okresoch Poprad a Kežmarok aktuálne platí druhý kalamitný stupeň. Po zasadnutí krízového štábu to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský s tým, že situáciu komplikujú najmä nezodpovední vodiči, ktorí križujú cesty a znemožňujú prejazd cestárskym autám.

"Aktuálne je uzavretá diaľnica aj cesta I/18 smerom na Prešov, preto sa s vypätím všetkých síl snažíme udržať zjazdnú aspoň cestu II/536 z Janoviec cez obec Vlková až do Kežmarku. Museli sme však z údržby vylúčiť niektoré cesty III. triedy. Situácia je veľmi zlá, počasie je výnimočne nepriaznivé," zhodnotil Polomský.

14:58 Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje, že sa v horách blíži jeden z najnebezpečnejších týždňov roka. Na svojej stránke uviedla, že v uplynulých dňoch napadlo v niektorých horských oblastiach viac ako 100 až 150 centimetrov snehu, čo spôsobilo veľké lavínové nebezpečenstvo, teda 4. stupeň z päťstupňovej medzinárodnej stupnice.

14:49 Takto to vyzerá na cestách v okolí Tatier.

14:46 Silný vietor vyvracia v sobotu stromy po celej Bratislave. Na sociálnej sieti o tom informujú starostovia mestských častí, mestská polícia hlavného mesta aj dobrovoľní hasiči z bratislavskej Petržalky. "V celej Bratislave padajú celé stromy, lámu sa konáre, prevracajú bilbordy," priblížil starosta Ružinova Martin Chren. Dobrovoľní petržalskí hasiči odpratávali stromy napríklad na Topoľčianskej ulici či za Ekonomickou univerzitou v Petržalke.

Starosta bratislavskej mestskej časti Vrakuňa Martin Kuruc upozorňuje ľudí, aby do nedele nenavštevovali lesopark, cyklotrasu či miesta, kde sa nachádzajú stromy. Mestská polícia odporúča v sobotu vynechať návštevu mestských lesov v Bratislave a počkať, kým neprestane platiť výstraha druhého stupňa pred vetrom. Cesta mládeže bola zablokovaná spadnutým stromom. "Podobné situácie môžu v lesoch nastať kdekoľvek," poukázala.

14:28 Vlaková doprava je pre nepriaznivé počasie prerušená na viacerých miestach. Vlaky na diaľkových trasách meškajú 30 až 60 minút, na južnej trase okolo dvoch hodín. Potvrdil to hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Doprava je aktuálne prerušená v úsekoch Smolenice - Výh. Dúbrava, Dlhá nad Oravou - Nižná či Vyšné Hágy - Štrbské Pleso. Rovnako tiež v úsekoch Sklené pri Handlovej - Horná Štubňa, Strážske - Nižný Hrabovec a Žarnovica - Nová Baňa.

14:21 Spoločnosť Východoslovenská distribučná (VSD) zaevidovala v sobotu v súvislosti s nepriaznivým počasím spolu 34 porúch na vysokonapäťovej a nízkonapäťovej úrovni. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová. Na východe Slovenska vznikali podľa nej poruchy najmä vplyvom ťažkého snehu a vetra, ktoré vyvracali stromy a poškodili izolátory a vodiče.

"Najviac zasiahnutými lokalitami sú obce Nižná Rybnica, Kapišová, Kružlová, Jasenovce, Lukačovce, časť Humenné, Udavské, Lackovce, Švábovce, Mlynčeky, Stráne pod Tatrami, Hôrka pri Poprade, Vernár, Košice – Krásna nad Hornádom, Zdoba, Slavec, časť Rožňavy i obec Rudná," vymenovala hovorkyňa.

13:52 Takto vyzerá snehová kalamita v Zázrivej.

13:39 Mimoriadnu situáciu vyhlásili už vo viacerých obciach a mestách na Spiši. Dôvodom je snehová kalamita, ktorá podtatranský región zasiahla v piatok večer. Hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová potvrdila, že aktuálne platí mimoriadna situácia v Spišskej Starej Vsi, v Osturni a v Malej Frankovej v Kežmarskom okrese. V okrese Poprad vyhlásili už v piatok mimoriadnu situáciu v meste Svit a tiež v obciach Ždiar a Šuňava.

13:37 V Ružomberku sú prejazdné všetky dôležité cestné úseky a chodníky. Sneh na nich priebežne odhŕňajú mechanizmy Technických služieb Ružomberok (TSR). Mesto o tom informovalo na sociálnej sieti.

Doplnilo, že od piatku poludnia pracujú v treťom stupni pohotovosti. "Vonku je všetka technika, ktorú majú TSR k dispozícii, pomáhajú aj mechanizmy PD Ludrová a Povodia Váhu. V súvislosti s poveternostnými podmienkami trvá v meste mimoriadna situácia, ktorú  vyhlásil krízový štáb. Stále sneží a najbližšie hodiny ukazujú, že situácia nebude iná. Je potrebné sa na to pripraviť. Platia výstrahy pred silným vetrom, hustým snežením a poľadovicou," upozornilo mesto.

13:28 Diaľnica pod Tatrami je v oboch smeroch v súčasnosti uzavretá. Polícia na sociálnej sieti informovala, že potom, čo sa ju podarilo sprejazdniť po nehode ôsmich áut, sa v úseku Spišský Štvrtok - Poprad zrazilo ďalších približne 30 áut. Nehoda sa podľa polície zaobišla bez vážnejších zranení. Uzavreté sú pre kalamitu aj ďalšie úseky ciest.

12:59 Silný vietor a sneh komplikujú dopravu aj v celom Košickom kraji. Informovali o tom košickí krajskí policajti na sociálnej sieti s tým, že od obce Štós smerom na obec Smolník sú na ceste popadané stromy. "V obci Ploské v smere na obec Budimír došlo k vyvráteniu stromu na hlavnú cestu. Pri páde strom zachytil káble elektrického a telekomunikačného vedenia, v dôsledku čoho došlo k strhnutiu aj niekoľkých stĺpov," uviedla polícia. Dobšinský kopec je tak neprejazdný pre všetku dopravu.

Cesta I/67 medzi Stratenou a Dobšinou je tak uzavretá až do odvolania, dôvodom sú padajúce stromy a tvorba snehových závejov. Polícia tiež upozorňuje na spadnutý strom na ceste v úseku Gemerská Poloma - Súľova.

12:48 Horskí záchranári z oblastného strediska Západné Tatry pomáhali v piatok hľadať poľského skialpinistu, ktorý sa stratil pod Pilskom. Horská záchranná služba o tom informovala na svojom webe.

12:44 Okresný úrad (OÚ) v Žiline vyzýva občanov na severe Žilinského kraja, aby pre zlú situáciu vychádzali z domov a cestovali motorovými vozidlami iba v súrnych prípadoch. Dôvodom je, aby boli cesty prejazdné pre techniku, ktorá sa snaží zvládať snehovú kalamitu. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

12:42 Polícia v Žilinskom kraji za posledných 24 hodín prijala na tiesňovú linku 519 hovorov.

12:37 Na celom území Prešovského kraja aktuálne cestári bojujú s hustým snežením, poľadovicou či snehovými závejmi. Na zmiernenie následkov snehu v piatok vyslala Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK) do terénu 103 posypových vozidiel. Informovali o tom prešovskí cestári s tým, že nasadené mechanizmy za posledných 24 hodín prepluhovali viac ako 19.000 kilometrov ciest.

Kamenivom posypali takmer 2400 kilometrov a chemicky upravili asi 7000 kilometrov ciest. Ďalších takmer 1800 kilometrov ciest posypali zmiešaným materiálom. "Pri výkone vyššie uvedených činností krajskí cestári spotrebovali 989 ton kameniva, 734 ton posypovej soli a šesť ton solmagu," upozorňuje SaÚC PSK.

12:36 Zoologická záhrada Košice je v sobotu pre verejnosť zatvorená. Dôvodom je podľa vedúcej oddelenia vzdelávania a marketingu Evy Malešovej mimoriadne nepriaznivé počasie. "Silný nárazový vietor láme konáre stromov. Vyvrátené stromy  spôsobili už aj prvé škody. Návšteva areálu je pre návštevníkov v tomto počasí obzvlášť nebezpečná," upozornila Malešová. Svoje brány pre verejnosť zoo opäť otvorí v nedeľu 5. februára o 9. hodine. 

12:35 Silný vietor spôsobil výpadky elektrickej energie. Celkovo sa týkali 11 000 odberných miest, v sobotu dopoludnia 5000. Uviedla to hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová. "Od piatka 18.00 h bol vyhlásený mimoriadny stav v oblasti Senica a od soboty 6.00 hod pre oblasti Trenčín, Dunajská Streda, Komárno, Trnava, Nitra," priblížila.

Poruchy sa podľa nej darilo priebežne odstraňovať počas piatkovej noci. "Na odstraňovaní porúch nepretržite pracujeme, práce však komplikuje stále silný vietor, preto môže v niektorých prípadoch trvať obnovenie dodávky elektriny dlhšie," uviedla. Príčinou sú podľa nej najmä pováľané stromy na vedeniach a roztrhané vodiče.

12:34 Od včera sú v pohotovosti policajné aj hasičské zložky, ktoré zasahujú pri kalamitnej situácii. Ako to dnes na Slovensku vyzerá zosumarizovala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

12:25 Pre silné sneženie a vysoké riziko pádu lavín zakázali turistom stup do celého poľského Tatranského národného parku (TPN). Informuje o tom tlačová agentúra PAP. Poľská tatranská horská služba (TOPR) v sobotu ráno uviedla, že pokračujúce husté sneženie v kombinácii so silným vetrom zvýšilo riziko pádu lavín.

12:20 Vo Vysokých a Západných Tatrách platí veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

12:15 Z dôvodu mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienok sú zatvorené tatranské lyžiarske strediská Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso. Uzatvorené zostávajú aj všetky prevádzky v týchto lokalitách.

12:13 Vyhlásená kalamita pre sneženie stále platí na Orave, Liptove, Kysuciach a Hornom Považí. Rovnako tiež v Poprade, Kežmarku, Martine a Turčianskych Tepliciach. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Sneh komplikuje dopravu aj na ďalších miestach Slovenska.

12:05 Na územie Slovenska v sobotu dorazil arktický vzduch. Na celom území fúka silný vietor a tvoria sa záveje. Aká je situácia a čo nás čaká sme sa pýtali Nikolety Hruškovej zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

"Poveternostná situácia je veľmi podobná situácii z roku 2004, keď sa Tatrami prehnala silná víchrica. Postupom, ale aj prejavom. Mimoriadne veterno bude v sobotu na celom našom území. Naďalej platí výstraha pred snežením," informuje meteorologička. Dodáva, že výdatné sneženie sa očakáva v Žilinskom kraji a na Spiši s intenzitou 20 až 30 cm za 12 hodín. S takouto intenzitou bude padať až do soboty večera.

12:00 Situáciu v súvislosti s nepriaznivým počasím na Slovensku s vami sledujeme online. Nájdete tu všetky dostupné a aktuálne informácie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok