Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá veľké riziko pádu lavín. Vstup do poľských zakázali

ta3 tasr
4.2.2023 09:07

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Najväčším problémom ostáva vetrom previaty sneh v kombinácií s novým snehom. Snehová pokrývka je vplyvom veľmi silného severozápadného vetra transportovaná na južné, východné a juhovýchodné orientácie. Obzvlášť nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch (nad 30 stupňov). Tu je uvoľnenie lavín pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení upozornil," Beťko.

Zdôraznil, že sa očakáva výskyt stredných aj veľkých spontánnych lavín, prevažne prachových z nového snehu. Pohyb vo vysokohorskom teréne a podhorí, ohrozenom lavínovými svahmi, sa neodporúča.

Na horách je v sobotu oblačno až zamračené, snežiť má najmä na severných a severozápadných návetriach hôr. Za posledných 24 hodín pripadlo najviac zrážok v Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách v priemere od 20 do 50 centimetrov. V Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre od päť do 20 centimetrov nového prevažne prachovitého snehu. Fúkať bude veľmi silný vietor, ktorý bude dosahovať 110 až 120 kilometrov za hodinu, ojedinele v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu, dodal Beťko.

Zákaz vstupu na poľskú stranu

Pre silné sneženie a vysoké riziko pádu lavín zakázali turistom stup do celého poľského Tatranského národného parku (TPN). Informuje o tom tlačová agentúra PAP. Poľská tatranská horská služba (TOPR) v sobotu ráno uviedla, že pokračujúce husté sneženie v kombinácii so silným vetrom zvýšilo riziko pádu lavín.

Na poľskej strane Tatier aktuálne platí štvrtý lavínový stupeň na päťstupňovej škále. V horských oblastiach na juhu Poľska intenzívne sneží už od piatka. Rýchlosť vetra v oblasti poľského Tatranského národného parku môže dosiahnuť až 100 kilometrov za hodinu a hĺbka snehu v niektorých lokalitách už presiahla 155 centimetrov. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok