Sneženie, búrlivý vietor, popadané stromy a meškajúce vlaky. Meteorologička informuje, aká je situácia

ta3 shmú
4.2.2023 07:45

Na územie Slovenska v sobotu dorazil arktický vzduch. Na celom území fúka silný vietor a tvoria sa záveje. Aká je situácia a čo nás čaká sme sa pýtali Nikolety Hruškovej zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

"Poveternostná situácia je veľmi podobná situácii z roku 2004, keď sa Tatrami prehnala silná víchrica. Postupom, ale aj prejavom. Mimoriadne veterno bude v sobotu na celom našom území. Naďalej platí výstraha pred snežením," informuje meteorologička. Dodáva, že výdatné sneženie sa očakáva v Žilinskom kraji a na Spiši s intenzitou 20 až 30 cm za 12 hodín. S takouto intenzitou bude padať až do soboty večera.

Meterológovia varujú aj pred poľadovicou. "Zrážky hlavne na západnom a strednom Slovensku budú prechodne počas noci väčšinou dažďové," doplnila Hrušková.

Vlaky meškajú

Nepriaznivé počasie komplikuje vlakovú dopravu. Pre popadané stromy na tratiach sú viaceré vlaky odrieknuté alebo meškajú. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) o tom informuje na sociálnej sieti.

Premávku vlakov v úseku Medzibrodie - Oravský Podzámok od 9.20 h obnovili. Potvrdila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová. Doprava bola prerušená od 08.00 h. Nepriaznivé počasie naďalej komplikuje vlakovú dopravu. Viaceré vlaky sú odrieknuté alebo meškajú. Pre padnutý strom je od 7.45 h prerušená doprava v úseku Smolenice - Dúbrava.

Situáciu komplikuje aj silné sneženie. ŽSR preto zaviedla opatrenia, ako frézovanie a odpratávanie snehu.

Na Slovensku je vyhlásených 83 mimoriadnych situácií v súvislosti s intenzívnym snežením a vetrom. Eviduje to Centrálne monitorovacie stredisko Sekcie krízového riadenia Ministerstvo vnútra SR. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

"Ide o mimoriadne situácie vyhlásené najmä pre nezjazdnosť miestnych komunikácií, sťažený prístup do obydlí, obchodov, zdravotných stredísk či zastávok hromadnej dopravy. Môže ísť aj o sťaženie zásobovania, hromadenie snehu v obciach, v niekoľkých z nich boli prerušené dodávky elektrickej energie," uviedla Eliášová.

Priblížila, že odpratávanie snehu, popadaných stromov a ďalších prekážok sa vykonáva najmä s disponibilnými prostriedkami obcí. Okresné úrady sú súčinné v rámci svojich kompetencii a podmienok. Silný vietor tiež komplikuje situáciu na horách. Horská záchranná služba vystríha pred pohybom v horských oblastiach. Štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva je vyhlásený pre lokality Vysokých a Západných Tatier a Malej Fatry; v Nízkych Tatrách a vo Veľkej a v Lučanskej Fatre je vyhlásený tretí stupeň lavínového nebezpečenstva, pripomína Eliášová.

Podrobnosti o situácii v konkrétnych mestách a dedinách sme pre vás zhrnuli tu:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok