Ukrajina verbuje dobrovoľníkov do útočných brigád, píšu médiá

ta3 ČTK
3.2.2023 16:43

Ukrajinské ministerstvo vnútra vytvára "útočnú gardu" v podobe ôsmich brigád, do ktorých hľadá dobrovoľníkov. Sľubuje im, že budú oslobodzovať Luhansk, Doneck a Krym od ruských okupantov, uviedol dnes na svojom webe denník Ukrajinská pravda. Spomínané mestá na východe Ukrajiny a polostrov Krym Rusi ovládajú od jari 2014.

Silnieme, hovorí Jermak. Ukrajina dostane vojenskú pomoc, ktorú potrebuje na ukončenie vojny
TASR/AP

"Ukrajina sa chystá na útok siahajúci až na Krym a k Čiernemu moru, aby vyhnala okupantov zo svojho územia. Ministerstvo vnútra začína vytvárať útočné brigády Národnej gardy. Ide o brigády dobrovoľníkov, motivovaných vlastencov, ktorí sa budú podieľať na oslobodení Luhanska, Donecka," citoval denník z vyjadrenia polície.

Medzi novo vytváranými jednotkami "útočnej gardy" policajný náčelník Ihor Klymenko, ktorý teraz zastáva aj funkciu ministra vnútra, spomenul aj Azov, ktorý bol ako pluk prakticky zničený počas obrany Mariupolu a tamojších oceliarní. K jednotkám budú patriť aj brigády, ktoré nesú názvy ako Burevij, Červona , Kara-Dah, Rubiž, Spartan. Pohraničníci chystajú brigádu Oceľová hranica a polícia brigádu Ljuť, ktorá by sa dala preložiť ako Zúrivá brigáda.

"Žiadna služba v tyle. Len vysoko kvalitný výcvik, ustavičný tréning a nasadenie do operácií v prvej línii," sľúbil Klymenko. Nové jednotky sa už vytvárajú a ich základy tvoria vojaci a policajti s bojovými skúsenosťami. Do plných stavov majú tieto jednotky doplniť výlučne dobrovoľníci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok