Švajčiarsky denník tvrdí, že Washington ponúkol Moskve ukrajinské územie výmenou za mier. Kremeľ správy odmietol

TA3 ČTK
3.2.2023 13:02

Kremeľ v piatok odmietol správy o tajnom americkom návrhu na mierové riešenie medzi Ruskom a Ukrajinou a označil ich za nepravdivé, napísala agentúra TASS. Správu švajčiarskeho denníka Neue Zürcher Zeitung, podľa ktorého Washington v polovici januára ponúkol Moskve pätinu ukrajinského územia, odmietli skôr aj Spojené štáty.

Švajčiarsky denník tvrdí, že Washington ponúkol Moskve ukrajinské územie výmenou za mier. Kremeľ správy odmietol
TASR/AP

NZZ vo štvrtok uviedol, že šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns sa v januári tajne vydal do Moskvy a Kyjeva, kde v mene Bieleho domu predstavil mierový plán. Ten mal zahŕňať ukončenie bojov na Ukrajine výmenou za 20 percent ukrajinského územia, ktoré by pripadlo Rusku. 

Obe strany návrh odmietli, napísal denník s odvolaním sa na dva nemenované nemecké politiky. "Celá tá správa je novinárska kačica," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Nemenovaný predstaviteľ CIA predtým časopisu Newsweek povedal, že tvrdenia NZZ sú "absolútne nepravdivé". Za "nepresnú" ich označil aj Sean Davett z tlačového oddelenia bezpečnostnej rady Bieleho domu.

Burns podľa amerických médií za posledný viac ako rok, teda aj pred ruskou inváziou na Ukrajinu, navštívil Ukrajinu niekoľkokrát. Do Kyjeva cestoval aj v polovici januára, keď hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, napísal denník The Washington Post. Rokovania sa podľa denníka týkali americkej pomoci Ukrajine, povolebných zmien v americkom Kongrese a vojenských plánov Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok