V Rusku sa začína predávať mlieko v kilogramoch. Má ísť o snahu zakryť zdražovanie

ta3 ČTK
6.2.2023 10:05

V Rusku sa čoraz častejšie objavujú balenia mlieka s nápisom "jeden kilogram" namiesto "jeden liter". Experti to považujú za marketingový ťah, aby si zákazníci nevšimli, že sa objem výrobku v období všeobecného zdražovania zmenšil, napísal na svojom webe hospodársky denník RBK. Váha namiesto objemu sa podľa denníka objavuje aj v prípade šľahačky, smotany či kefíru.

Olma sťahuje z trhu mlieko v PET fľašiach, môže byť kontaminované
TASR/AP

Väčšina spotrebiteľov vraj nepredpokladá, že kilogram mlieka je menej ako liter. Mlieko má ale vyššiu hustotu ako voda, a tak kilogram mlieka zodpovedá 0,97 litra. Obchodníci to využívajú, aby v istom zmysle zákazníka uviedli do omylu, myslí si predseda konfederácie spotrebiteľov Dmitrij Janin, ktorý pripomenul, že v Rusku sa tekutý tovar tradične predával s vyznačením objemu, nie váhy. Problém by sa podľa neho dal vyriešiť podľa vzoru Európy, kde sa pri cenovkách ukazuje aj cena v prepočte na kilogram či liter.

"Výrobcovia sa takto snažia zamaskovať zdražovanie," predpokladajú analytici z odborného serveru Prodaži.rf, ktorý zaznamenal trend na základe skúmania košíkov tovaru počas minulého roka, pokladničných účteniek a údajov z otvorených zdrojov. Presné čísla ohľadom objemu takéhoto tovaru v predaji neuviedol.

Denník sa presvedčil, že mlieko a mliečne výrobky "na váhu" predávajú tri značky na trhu. Šéf zväzu výrobcov mlieka Arťom Belov nepredpokladá, že by išlo o nejaký masový prechod, ale pripúšťa, že niektorí výrobcovia môžu využiť taký marketingový ťah, aby nezvyšovali počas krízy ceny a zmenšenie objemu tovaru urobili menej nápadným. Pri rovnakom balení a menšom objeme sa dajú ušetriť asi tri percentá.

Ceny surového mlieka vlani výrazne vzrástli, medziročne o 20,1 percenta, pripomenul denník RBK s odvolaním sa na štatistický úrad. Minulý rok náklady na výrobu mlieka vzrástli medziročne asi o sedem až osem percent, zatiaľ čo v pandemických rokoch 2020 a 2021 vzrástli v priemere o 16 až 20 percent za rok.

RBK pripomenul, že za predchádzajúcich kríz, napríklad po roku 2008, niektorí výrobcovia prišli s balením mlieka, ktoré sa z litra zmenšilo na 900 mililitrov, zatiaľ čo napríklad výrobcovia sladkostí zmenšili tabuľku čokolády zo 100 na 90 gramov. Takýto tovar vytvára ilúziu, že je lacnejší ako výrobky konkurentov. RBK uvádza, že požiadal o vyjadrenie najväčších výrobcov mlieka, výrobcov predávajúcich mlieko na kilogramy a úrad, ktorý má na starosti ochranu zdravia spotrebiteľov. Ich odpovede ale zatiaľ nepriniesol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok