Príjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v januári klesli, sú na najnižšej úrovni od roku 2020

TA3 ČTK
3.2.2023 14:28

Mesačné príjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v januári v dôsledku západných sankcií zostúpili na najnižšiu úroveň od augusta 2020. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z piatkových údajov ruského ministerstva financií.

plyn_cena_1.jpg
TA3

Ruské daňové a colné príjmy z predaja energií v januári dosiahli 425,5 miliardy rubľov (približne 5,5 miliardy eur). Medziročne tak klesli o 46 percent. Prispel k tomu fakt, že cena ruskej ropy Urals sa prepadla o 42 percent, zatiaľ čo cena severomorskej ropy zostala takmer bez zmeny, napísala agentúra Reuters. Oproti decembru sa príjmy znížili dokonca o 54 percent. Decembrové príjmy však podporila jednorazová daňová platba zo strany ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom.

Moskva využíva príjmy z predaja ropy a plynu na financovanie rozpočtových výdavkov. Kvôli výpadku v týchto príjmoch musela začať čerpať prostriedky zo svojich rezerv. Západné krajiny uvalili na Rusko rozsiahle ekonomické sankcie kvôli jeho minuloročnému útoku na Ukrajinu. Brusel dúfa, že jeho reštrikcia zníži ruský export ropy do Európskej únie o 90 percent. Podiel ruského plynu na celkovom dovoze plynu do členských krajín EÚ od začiatku vojny klesol na menej ako 15 percent z predchádzajúcich viac ako 40 percent, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok