FOTO/VIDEO: Na severe Slovenska vyčíňa snehová kalamita. Vo viacerých mestách vyhlásili mimoriadnu situáciu

ta3 TASR
3.2.2023 13:33

V súvislosti s intenzívnym snežením boli do piatka do 16.00 h vyhlásené mimoriadne situácie v 27 obciach a mestách v Žilinskom kraji. Ide o 25 obcí a dve mestá v okresoch Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Dolný Kubín a Námestovo. Informovala hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová. Kalamitu pre sneženie vyhlásili cestári už aj pod Tatrami. Pozrite si fotografie a videá z celého Slovenska.

V okrese Námestovo vyhlásili mimoriadnu situáciu v obciach Oravské Veselé, Novoť, Beňadovo, Oravská Lesná, Lokca, Bobrov, Krušetnica, Rabčice a Mútne. V okrese Tvrdošín v obciach Habovka, Oravský Biely Potok, Zuberec a Suchá Hora. V okrese Dolný Kubín v obciach Pucov a Pribiš. V okrese Liptovský Mikuláš v obciach Žiar, Vavrišovo, Veterná Poruba, Liptovský Ondrej, Liptovská Kokava a v meste Liptovský Mikuláš.

Mimoriadnu situáciu z dôvodu snehovej kalamity vyhlásilo aj mesto Považská Bystrica. Radnica o tom informovala na webe mesta. Situáciou v dôsledku snehovej kalamity sa na radnici zaoberal krízový štáb. "Všetky vozidlá zimnej údržby sú v neustálej pohotovosti a zároveň magistrát preveruje možnosti nasadenia ďalších mechanizmov od súkromníkov," uviedla radnica.

Zelená vlna RTVS informuje, že pre nepriaznivé počasie je úplne neprejazdný úsek z Kraľovian do Martina. V smere na Ružomberok vodiči zatiaľ prejdú. Rátať treba s rozsiahlymi kolónami. Obojsmerne neprejazdná je podľa vodičov aj cesta zo Žiliny popod Strečno do Vrútok. Medzi Žilinou a Čadcou je zdržanie viac ako 90 minút.

Medzi Dolným Kubínom a Ružomberkom sa šmýkajú kamióny. "Na hlavnom ťahu pri Mošovciach je v oboch smeroch viacero odstavených kamiónov, úsek je ťažko prejazdný. V oboch smeroch sa tvoria rozsiahle kolóny," informuje Zelená vlna RTVS. Na trase z Mníchovej Lehoty do Bánoviec nad Bebravou pre zlú zjazdnosť stratia vodiči viac ako 90 minút.

V úseku Žilina - Martin - Ružomberok sú hlásené niekoľkohodinové kolóny. "V stojatých kolónach nezabúdajte na uličku záchrany a neobiehajte," pripomína Zelená vlna RTVS. Za Žilinou smerom na Čadcu eviduje zdržanie viac ako dve hodiny. Na trase zo Žiliny po Vrútky si postoja vodiči 1,5 hodiny, na trase Žilina - Terchová asi 50 minút.

Na úseku Tisovec - Muráň havarovalo viacero vozidiel, na vrchole horského priechodu skončil zároveň posýpač v priekope.

Okresný úrad v Čadci vyhlásil v piatok mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou na území väčšiny obcí okresu. Mesto Čadca tom informovalo na sociálnej sieti. Na ohrozenom území ustanovil okresný úrad režimové opatrenia – účelne využívať všetku dostupnú techniku na vykonávanie záchranných prác a pokračovať v sprístupňovaní všetkých lokalít pre záchranné zložky.

Krízový štáb mesta Žilina vyhlásil v dôsledku snehovej kalamity mimoriadnu situáciu. Platí na celom území mesta od piatka 17.00 h. Informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Pozrite si aj video o stave kalamity priamo zo Žilinského kraja:

Zdroj: Peter Revús

Takto vyzerá situácia v Liptovskom Hrádku:

Zdroj: Veronika Kužmová

Toto bola situácia v piatok v Skalke pri Trenčíne:

Zdroj: ta3

Kalamita zasiahla aj Trenčín-Zlatovce:

Zdroj: ta3

Dve videá zo situácie v Tvrdošíne:

Zdroj: Tomáš Verníček

Diaľnica D1 smere z Liptovskeho Mikuláša do Košíc

Zdroj: Veronika Kužmová

Kalamita je aj v meste Bardejov:

Zdroj: Róbert Zoľák

Kalamita zasihal aj Liesek na Orave, pozrite si niekoľko videií priamo z miesta:

Zdroj: Tomáš Verníček

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok