NATO vyzvalo Rusko, aby dodržiavalo záväzky vyplývajúce z jadrovej dohody Nový START

TA3 ČTK
3.2.2023 12:20

Severoatlantická aliancia v piatok vyzvala Rusko, aby dodržiavalo svoje záväzky plynúce z jadrovej dohody Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Rusko by podľa NATO malo predovšetkým umožniť inšpekcie na svojom území. Aliancia to oznámila vo vyhlásení zverejnenom na svojom webe.

NATO vyzvalo Rusko, aby dodržiavalo záväzky vyplývajúce z jadrovej dohody Nový START
TASR/AP

"Spojenci v NATO naďalej považujú účinnú kontrolu zbrojenia za zásadný príspevok k svojim bezpečnostným cieľom. Nový START je aj naďalej v národnom bezpečnostnom záujme všetkých štátov, vrátane spojencov v NATO," uviedla tridsiatka krajín.

Veľmi podobe ako v piatok aliancia sa už na konci minulého roka vyjadril Washington, podľa ktorého Rusko svoje záväzky nedodržiava, keď odmieta americkým vyslancom vykonávať inšpekcie na svojom území. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov vtedy uviedol, že súčasný stav rusko-amerických vzťahov neumožňuje nové stretnutie ohľadom jadrovej dohody.

Nový START má korene na začiatku 90. rokov minulého storočia, kedy prvú dohodu START podpísali prezidenti USA a Sovietskeho zväzu George Bush starší a Michail Gorbačov. Dohodu Nový ŠTART potom v apríli 2010 v Prahe uzavreli Barack Obama a Dmitrij Medvedev. O predĺžení dohody, ktorá má zatiaľ platiť do roku 2026, a o jej prípadnom rozšírení mali zástupcovia Moskvy a Washingtonu rokovať už v roku 2021. Rusko však rokovanie odložilo bez toho, aby navrhlo nový termín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok