Putin o výročí bitky pri Stalingrade: Rusko opäť ohrozujú nemecké tanky

ta3 čtk
2.2.2023 17:37

Ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil, že jeho krajinu "opäť" ohrozujú nemecké tanky. Podľa tlačových agentúr to predniesol počas príhovoru vo Volgograde pri príležitosti 80. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu v bitke pri Stalingrade nad armádou nacistického Nemecka. Putin tak reagoval na nedávne rozhodnutie Berlína poskytnúť tanky Leopard 2 nemeckej výroby Ukrajine, aby sa mohla brániť súčasnej ruskej vojenskej agresii. Rusko takmer pred rokom zaútočilo na susednú krajinu a rozpútalo tým najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

Putin dnes vo Volgograde, ktorý sa v dobách ZSSR niekoľko desaťročí volal Stalingrad, podľa agentúry Reuters porovnával boj Ruska proti Ukrajine, ktorú v jej súčasnej obrane proti ruskej agresii podporujú okrem iného dodávkami zbraní západní spojenci, s víťazstvom Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. "Znovu nás ohrozujú nemeckými tankami - leopard - s krížmi na palube, a znovu sa chystajú bojovať s Ruskom na ukrajinskej krajine," vyhlásil Putin podľa ruskej štátnej agentúry TASS, pričom vyjadril presvedčenie, že Rusko opäť zvíťazí.

"Ideológia nacizmu vo svojej modernej podobe, vo svojom modernom prejave, opäť vytvára priame hrozby pre bezpečnosť našej krajiny," tvrdil šéf Kremľa. Moskva dlhodobo odôvodňuje svoju vojnu proti susednej krajine potrebou jej "denacifikácie" napriek faktu, že na čele Ukrajiny stojí prezident židovského pôvodu a krajná pravica - súdiac podľa výsledkov posledných volieb - zohráva v ukrajinskej politike len okrajovú úlohu. Podľa Kyjeva Rusko vedie genocídnu vojnu a ruskí vojaci sú podozriví z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Bitka pri Stalingrade je považovaná za jednu z rozhodujúcich bitiek v druhej svetovej vojne. Boje, ktoré sa odohrávali od augusta 1942 do februára 1943, sú tiež považované za najkrvavejšiu bitku druhej svetovej vojny. Podľa agentúr boja pri Stalingrade pripravili o život až dva milióny vojakov a civilistov. Väčšina mesta sa pred tamojšou kapituláciou nacistických vojsk 2. februára 1943 premenená na trosky. Sovietske víťazstvo zvrátilo priebeh vojny a bitka zostáva v modernom Rusku predmetom hrdosti, pričom je vychvaľovaná ako ukážka vojenskej sily a morálnej vážnosti, píše agentúra AP.

Rusko si 80. výročie víťazstva v bitke pripomína v čase, keď sa Moskva snaží zintenzívniť svoju vojenskú agresiu na Ukrajine, kde čelí húževnatému odporu tamojších obrancov. Od minuloročného februára, keď Putin vyslal na Ukrajinu desiatky tisíc vojakov, sa ruskí činitelia snažia nájsť paralely s druhou svetovou vojnou a bojom proti nacistom, upozornila agentúra Reuters. Ukrajina, ktorá vtedy bola súčasťou Sovietskeho zväzu a zažila kvôli nacistickému vpádu utrpenia a devastácii - tieto paralely odmieta a obviňuje Rusko z imperiálnej dobyvačnej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok