EÚ zdvojnásobí ukrajinskú výcvikovú misiu. Chce pripraviť ďalšie tisícky vojakov

ta3 čtk
2.2.2023 12:55

Európska únia vycvičí ďalších 15.000 ukrajinských vojakov - celkom teda 30.000 - a poskytne Ukrajine vybavenie a výcvik v hodnote 25 miliónov eur, aby krajina kvôli ochrane životov civilistov mohla očistiť územie zamorené mínami, ohlásil Josep Borrell po rokovaniach s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom. Borrell je spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a s 15 eurokomisármi v ukrajinskej metropole, kde sa v piatok uskutoční summit EÚ – Ukrajina.

Borrell: EÚ vyčlení okamžitú humanitárnu pomoc pre Ukrajinu a Moldavsko
TASR/AP

"Odminovanie je dôležitá zložka našej obrody, ktorá umožní vrátiť normálny život do miest oslobodených od ruských teroristov," uviedol Šmyhal podľa komuniké. Výcvik ukrajinských vojakov v krajinách EÚ má podľa Borrella zahrnúť aj obsluhu a údržbu nových zbraní, vrátane tankov Leopard 2, ako upozornil denník Ukrajinska pravda na svojom webe. Podľa denníka sa očakáva, že EÚ ohlási ďalší balík pomoci Ukrajine vo výške 400 miliónov eur.

"Je dobré znovu sa vrátiť do Kyjeva, od začiatku ruskej invázie je to pre mňa štvrtýkrát. Tentoraz som dorazila so svojim tímom eurokomisárov," napísala von der Leyenová dopoludnia na Twitteri. "Sme tu spoločne, aby sme ukázali, že Európska únia stojí po boku Ukrajiny rovnako pevne ako vždy. A (máme v úmysle) ďalej prehlbovať našu podporu a našu spoluprácu," dodala k snímke z privítania na stanici.

Rokovania so zástupcami ukrajinskej vlády čaká vo štvrtok 15 členov komisie, ktorí sa venujú témam súvisiacim s následkami ruskej invázie a s podporou Ukrajiny. V piatok sa uskutoční summit lídrov inštitúcií Európskej únie s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Okrem podpory Ukrajiny v boji s ruskou agresiou bude na programe rokovania aj koordinácia úsilia pri obnove Ukrajiny, pokračovanie kľúčových reforiem a približovanie Ukrajiny k členstvu v EÚ, napísala agentúra Ukrinform.

Zelenskyj vo videu s prejavom k svojim krajanom povedal, že očakáva rozhodnutie partnerov z EÚ zodpovedajúce zjavnému pokroku v reformách. Narážal tým podľa agentúry DPA na to, že EÚ vlani v júni pridala Ukrajinu na zoznam kandidátskych krajín, ale začatie rozhovorov o pristúpení podmienila splnením siedmich podmienok. Tie siahajú od spôsobu výberu ústavných sudcov cez dôraznejší boj proti korupcii, a to najmä na vysokej úrovni, a dodržiavanie štandardov v boji proti praniu špinavých peňazí až po potlačenie prílišného vplyvu oligarchov.

EK nedávno ocenila pokrok Ukrajiny, ale odporúčanie na začatie prístupových rokovaní bude pravdepodobne vydané najskôr v druhej polovici roka, napísala DPA. Na program rokovania zástupcov EÚ a Ukrajiny sa má dostať aj plánované prijatie Ukrajiny do roamingovej oblasti EÚ. To by znamenalo, že Ukrajinci by mohli používať svoje mobilné telefóny na volanie, posielanie esemesiek a využívanie dát v EÚ bez toho, aby sa museli obávať vysokých účtov. Rovnaké by to bolo pre občanov krajín EÚ na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok