Žilinka má podať informácie k prípadu únosu Vietnamca, rozhodli o tom na štvrtkovom rokovaní parlamentu

ta3 TASR
2.2.2023 09:32

Poslanci parlamentu začali druhý deň rokovania 83. schôdze návrhmi z dielne dočasne povereného podpredsedu vlády Štefana Holého. Vo štvrtok poobede počas Hodiny otázok vystúpil v pléne Národnej rady SR generálny prokurátor Maroš Žilinka. Reagoval na otázky ohľadom únosu Vietnamca cez Slovenskú republiku.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmietol, že by sa v kauze únosu Vietnamca nekonalo. Deklaroval, že vyšetrovanie prebieha a slovenské orgány činné v trestnom konaní (OČTK) pracujú. Zdôraznil potrebu získavania dôkazov zákonnými spôsobmi. Ak sa zistí účasť slovenských štátnych orgánov na únose, bude podľa jeho slov aj vyvodená zodpovednosť. Uviedol to v pléne Národnej rady SR počas Hodiny otázok. 

"Vždy sme tvrdili, že pokiaľ ide o podozrenia, prebieha trestné stíhanie vo veci," uviedol generálny prokurátor s tým, že vo veci sa vykonávajú zákonným spôsobom potrebné úkony. Podčiarkol, že OČTK nemôžu pracovať na základe článkov v médiách, ale len na základe zákonom získaných dôkazov. Ozrejmil, že doteraz bolo vo veci vypočutých 62 svedkov a že orgány intenzívne komunikujú aj s inými krajinami na základe cezhraničnej spolupráce.

Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť sa má 8. februára opäť zaoberať témou únosu Vietnamca cez Slovenskú republiku. Informácie k prípadu má podať generálny prokurátor Maroš Žilinka. Jeho pozvanie schválil výbor na štvrtkovom rokovaní.

Vojaci NATO aj integrovaný záchranný systém

Súhlas s prítomnosťou zahraničných vojakov sa rozšíri na ozbrojené sily z členských štátov NATO, Švédska a Fínska. Národnostné zloženie mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku by sa tak mohlo meniť. V súčasnosti sú stanovené konkrétne počty vojakov zapojených krajín, celkový maximálny počet vojakov zostáva 3000. Vyplýva to z návrhu na aktualizáciu súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území SR, ktorý vo štvrtok poslanci Národnej rady SR schválili.

Poslanci tiež schválili novely zákona o dobrovoľníctve, podľa ktorej organizácie pracujúce s dobrovoľníkmi budú dostávať dotácie z rozpočtu Ministerstva vnútra SR. Podmienkou bude získanie akreditácie, ktorá má slúžiť aj ako značka kvality. Vyplýva to z novely zákona o dobrovoľníctve a ďalších zákonov, ktorú vo štvrtok schválili poslanci parlamentu.

Upraví sa aj integrovaný záchranný systém. Posilní sa pôsobnosť rezortu vnútra na strategickej úrovni riadenia a koordinácie jednotlivých zložiek. Policajný zbor sa začlení medzi základné záchranné zložky tohto systému. Umožní sa aj vznik integrovaných bezpečnostných centier či vytvorenie mechanizmu akreditácie ostatných záchranných zložiek. Vyplýva to z novely, ktorú poslanci parlamentu vo štvrtok schválili.

Do druhého čítania sa dostal aj návrh novely zákona poslancov strany SaS, podľa ktorej by sa pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti mohlo uplatniť právo maloletého pacienta na prítomnosť sprevádzajúcej osoby. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok