Spišský hrad ako filmová kulisa. Aké filmy sa tu natáčali?

ta3/Alžbeta Múcsková
4.2.2023 06:00

Zrúcanina na východe Slovenska, Spišský hrad, je jednou z mnohých krásnych pamiatok Slovenska. Jeho vzhľad a atmosféra upútala mnoho slovenských, českých i svetových filmárov, ktorí si ho zvolili za lokalitu. Aké snímky sa na tomto hrade natáčali?

Spišský hrad ako filmová kulisa. Aké filmy sa tu natáčali?
Profimedia

Radúz a Mahulena

Pre Spišský hrad sa rozhodli aj československí filmári. Nakrúcali na ňom známy film z roku 1970 Radúz a Mahulena. V snímke sa objavili herci ako Magda Vášáryová, Jan Tříska či Vladimír Menšík. Práve Mahulenin domov bol v skutočnosti Spišský hrad. Kráľovstvo, z ktorého pochádzal Radúz, znázorňovali hrady Rabí a Kost v Českej republike. Okrem týchto lokácií sa natáčalo aj v zámockých parkoch v Sychrove a vo Valeči. 

Film je romantickou rozprávkou o Radúzovi a Mahulene. Radúz zablúdil na lov na územie tatranského kráľa Stojmíra, teda na nepriateľské územie. Celý konflikt medzi dvoma kráľovstvami pramení zo zmiešanej lásky a vzťahov medzi Stojmírom, jeho manželkou Runou a Radúzovou matkou. Na love Radúz odstrelil bieleho jeleňa, ktorý však patril práve Mahulene. Následne ho spolu s verným sluhom Radovidom zadržala Runina armáda.

Popolvár najväčší na svete

Ďalším z československých filmov, ktoré sa natáčali na Spišskom hrade, je Popolvár najväčší na svete z 1982. V klasickej rozprávke si zahrali Marek Ťapák, Zuzana Skopálová, Jozef Kroner a ďalší. Okrem Spišského hradu sa natáčala aj v Mariánke, Pernštejne, Branči, Bodíkoch, Studienke, Zvolene, Domici, Bernolákove a na Orave.

Film rozpráva príbeh o princeznej Lásky kvet. Obľubuje drahé kamene a napriek otcovmu varovaniu sa jeden deň vyberie do zakázanej Kamennej doliny. Tam však stretne nebezpečného Zemetrasa, ktorý sa v minulosti chcel zmocniť jej matky. Kráľ už nevie, ako si s tvrdohlavou princeznou poradiť, a tak ponúkne jej ruku Levoslavovi - jednému z troch synov svojho priateľa zo susedného kráľovstva. Ďalší syn Radko, ktorého prezývajú Popolvár, však otcom zamieša karty, keď odhalí, čo sa v ňom skutočne skrýva.

Natáčanie na Spišskom hrade

Podľa Slovenskej filmovej agentúry si filmári musia v prvom rade vybaviť povolenie vlastníka na natáčanie. Lokácie môže vlastniť štát, miestny orgán, denominačná skupina, náboženský rád alebo súkromná osoba. Miesta však môže mať na starosti aj orgán zodpovedný za správu miesta. 

Pri natáčaní v historických pamiatkach filmári úzko spolupracujú s pracovníkom orgánu, ktorý daný objekt obhospodaruje. "Dôležité je, aby sa správali zodpovedne," uviedla pre ta3 manažérka Slovenskej filmovej agentúry Zuzana Bieliková. Následne sa filmárom postavia individuálne podmienky podľa toho, v ktorých priestoroch chcú natáčať aké scény.

Medzi najvyhľadávanejšie filmové lokácie na Slovensku patrí okrem Spišského hradu Oravský hrad, Strečno, Červený kameň, no aj Vysoké Tatry a mestá Bratislava a Košice. Na týchto miestach sa natáčali filmy ako Upír Nosferatu, Eragon, Dracula, tretí film zo série Fantastické zvery a mnoho ďalších.

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok