Spišský hrad ako filmová kulisa. Aké filmy sa tu natáčali?

ta3/Alžbeta Múcsková
4.2.2023 06:00

Zrúcanina na východe Slovenska, Spišský hrad, je jednou z mnohých krásnych pamiatok Slovenska. Jeho vzhľad a atmosféra upútala mnoho slovenských, českých i svetových filmárov, ktorí si ho zvolili za lokalitu. Aké snímky sa na tomto hrade natáčali?

Spišský hrad ako filmová kulisa. Aké filmy sa tu natáčali?
Profimedia

Vybudovali ho v 12. storočí a fungoval ako dôležité politické, hospodárske a kultúrne stredisko pre časť Uhorského kráľovstva. Vlastnilo ho niekoľko kráľov a šľachtických rodov. Spišský hrad je jednou z najväčších zrúcanín v Európe. V roku 1993 bol zaradený na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Dračie srdce, Dračie srdce 2

So Spišským hradom sa najčastejšie spája film Dračie srdce a jeho pokračovanie Dračie srdce 2. A to najmä pre to, že sa zrúcanina často zobrazuje na viacerých záberoch a je pre tých, ktorí ju navštívili, ľahko rozpoznateľná. Dračie srdce vzniklo v roku 1996 a jeho pokračovanie v roku 2000. Medzi najznámejších hercov, ktorí si v snímkach zahrali, patria Dennis Quaid, David Thewlis alebo Pete Postlethwaite.

Film Dračie srdce rozpráva príbeh o rytierovi Bowenovi a jeho žiakovi Einonovi. Einon sa po smrti kráľa Freyna posadí na trón, no chvíľu po tom sa vážne zraní v boji. Bowen a Einonova matka vyhľadajú draka a za sľub, že nový kráľ bude spravodlivo vládnuť, mu drak daruje polovicu svojho srdca. Mladý panovník však tento sľub nedodrží.

Kull dobyvateľ

Na Spišskom hrade sa odohráva i ďalší starší film Kull dobyvateľ, ktorý vznikol v roku 1997, teda o rok neskôr, než Dračie srdce. Zahrali si v ňom napríklad Kevin Sorbo, Tia Carrere a Thomas Ian Griffith. Film sa však do histórie kinematografie nezapísal v dobrom a vyslúžil si veľmi nízke hodnotenia od kritikov.

Kull dobyvateľ sa odohráva v období, keď je Zem ešte mladá a vládnu jej démoni a oheň. Dej je zameraný na mladého barbara Kulla, ktorí sa po vražde starého kráľa stane panovníkom krajiny Valusia. O trón sa však snaží i kráľovná Akivasha, ktorá vstala z mŕtvych. Na boj proti Kullovi povolala svojich démonov.  

Posledná légia

Filmy, ktoré sa natáčali okrem iných lokácií aj na Spišskom hrade, sú takmer vždy o kráľovstvách. Výnimkou nie je ani Posledná légia, snímka z roku 2007, v ktorej sa objavili známi herci ako Colin Firth, Ben Kingsley alebo Thomas Brodie-Sangster. Okrem zrúcaniny na východe sa film natáčal aj na hrade Červený Kameň. Podobne, ako Kull dobyvateľ, Posledná légia tiež dostala veľmi zlé recenzie. 

Film rozpráva o udalostiach pred dejom legendy kráľa Artura a jeho známeho meča Excalibru. Po páde Ríma 12-ročného Romula Augusta uväznili na ostrove Capri. Za pomoci svojho učiteľa Ambrosina a legionára Aurelia sa mu však podarí ujsť a odísť do Británie. Romulus má cieľ nájsť Excalibur a objaviť legendárnu Dračiu légiu.

Lev v zime

Spišský hrad sa objavil aj anglickom filme z roku 1968 Lev v zime. Zahrali si v ňom Peter O'Toole, Katharine Hepburn, Anthony Hopkins a mnohí ďalší známi herci. Na rozdiel od vyššie spomínaných filmov, tento zožal mnoho dobrých recenzií a dokonca dostal aj niekoľko filmových ocenení, medzi nimi Zlatý glóbus či Cenu akadémie. 

V roku 1183 sa kráľ Henry II. rozhodol vybrať si svojho nasledovníka. V boji o trón proti sebe stoja traja jeho synovia - Richard, John a Geoffrey. Henry by chcel, aby sa budúcim panovníkom stal práve John. Jeho manželka Eleanor má však iné plány, na tróne chce vidieť Richarda. Celá kráľovská rodina tlačí na kráľa Henryho, aby si ich vypočul a priniesol na stôl konečné rozhodnutie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok