Poľsko je ochotné darovať Ukrajine stíhačky F-16, ak také rozhodnutie prijme NATO ako celok

ta3 tasr
2.2.2023 06:41

Poľsko by bolo ochotné poskytnúť Ukrajine svoje stíhačky typu F-16, ak by takéto rozhodnutie spoločne prijali spojenci zo Severoatlantickej aliancie. Uviedol to v stredu poľský premiér Mateusz Morawiecki, informujeme podľa agentúry AFP.

stíhačka stíhačky 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

"Ak by o takomto kroku rozhodlo NATO ako celok, bol by som za poslanie týchto bojových stíhačiek" Kyjevu, zopakoval Morawiecki svoj postoj pre nemecký denník Bild. Zdôraznil, že západní spojenci by mali v otázke prípadného dodania bojových stíhačiek Ukrajine postupovať koordinovane a malo by ísť o strategické rozhodnutie celej Severoatlantickej aliancie. "Pretože táto vojna je veľmi vážnym konfliktom a Poľsko nie je účastníkom tejto vojny, ani NATO nie je jej účastníkom," zdôraznil predseda poľskej vlády.

Poľsko aktuálne vlastní 46 viacúčelových stíhacích lietadiel F-16 americkej výroby. Vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v pondelok uviedol, že Poľsko vysiela pozitívne signály ohľadom možných dodávok týchto strojov Ukrajine.

Kyjev v uplynulých dňoch zintenzívnil svoje snahy o získanie stíhačiek od západných spojencov. Začal o ne žiadať len krátko po oznámení USA a Nemecka, že Kyjevu dodajú moderné tanky Abrams a Leopard 2.  Spojené štáty nateraz dodanie lietadiel F-16 ukrajinským silám odmietajú. Takúto možnosť však naznačili  viacerí holandskí politici. Poskytnutie bojových stíhačiek Kyjevu nevylúčil ani francúzsky prezident Emmanuel Macron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok