Mohla by parazitická huba zmeniť ľudí na zombíkov? Seriál The Last of Us oživil dávno pochovanú polemiku

ta3/Soňa Búranová
5.2.2023 18:00

Parazitická huba z amerického seriálu The Last of Us naozaj existuje. Napadne hostiteľa a postupne si ho podmaňuje. Stane sa z neho bábka bez sebakontroly. Aká je šanca, že by mohla infikovať aj ľudí a spôsobiť pandémiu?

Mohla by parazitická huba zmeniť ľudí na zombíkov? Seriál The Last of Us oživil dávno pochovanú polemiku
Profimedia

Serióznejší prístup

Plesne sú veľmi odlišné typy infekcií než baktérie alebo vírusy. Keď nás infikuje huba, takmer vždy pochádza z prostredia, nešíri sa kašľom či kýchaním. Plesniam sme totiž vystavovaní pravidelne, no často potrebujú oslabený imunitný systém, aby sa dokázali rozšíriť.

WHO identifikovala 19 rôznych húb, o ktorých si myslí, že by mohli vyvolať obavy. Patrí medzi ne náhly výskyt smrteľnej superbaktérie Candida auris či huby Mucormycetes, ktorá požiera ľudské mäso tak rýchlo, že dochádza k vážnym poraneniam tváre.

Doktor Stone hovorí, že plesňová pandémia by pravdepodobne vyzerala inak ako tá covidová. Nielen v tom, ako sa šíri, ale aj v type ľudí, ktorých infikuje. Myslí si, že hrozba existuje pre "bezproblémový výskyt plesní v prírode, klimatické zmeny, medzinárodné cestovanie či rastúci počet infekcií a zanedbávanie ich liečby". Huby nás všetkých možno nezmenia na zombíkov, no môžu spôsobiť oveľa viac problémov než napríklad plesňová infekcia známa ako Atletická noha.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok