Mohla by parazitická huba zmeniť ľudí na zombíkov? Seriál The Last of Us oživil dávno pochovanú polemiku

ta3/Soňa Búranová
5.2.2023 18:00

Parazitická huba z amerického seriálu The Last of Us naozaj existuje. Napadne hostiteľa a postupne si ho podmaňuje. Stane sa z neho bábka bez sebakontroly. Aká je šanca, že by mohla infikovať aj ľudí a spôsobiť pandémiu?

Mohla by parazitická huba zmeniť ľudí na zombíkov? Seriál The Last of Us oživil dávno pochovanú polemiku
Profimedia

Máme sa báť?

Huby sú podceňované a nedostatočne preskúmané. Je pravdepodobné, že by takáto pandémia mohla ochromiť ľudstvo? "Myslím si, že plesňové infekcie podceňujeme na vlastné riziko," hovorí doktor Neil Stone, popredný odborník na huby z Nemocnice pre tropické ochorenia v Londýne. "Už sa takto správame dlho a nie sme pripravení na to, aby sme sa vysporiadali s plesňovou pandémiou," myslí si. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala koncom októbra minulého roka prvý zoznam húb, ktoré môžu ohroziť ľudský život. Cordyceps na ňom absentuje.

Doktorka Charissa de Bekkerová, mikrobiologička z Utrechtskej univerzity, študovala, ako Cordyceps mení mravcov na zombíkov. Tvrdí, že nezistila, že by sa toto isté niekedy mohlo stať s ľudským organizmom. "Naša telesná teplota je jednoducho príliš vysoká na to, aby sa väčšina plesní mohla udomácniť a rásť. Platí to aj pre Cordyceps," vysvetlila.

"Ich nervový systém je jednoduchší ako ten náš. Takže nie je ťažké podmaniť si mozog hmyzu. Aj ich imunitný systém sa od toho nášho výrazne líši," dodala. Väčšina druhov parazitických húb typu Cordyceps sa vyvíjala milióny rokov a zameriava sa na infikovanie len jedného druhu hmyzu. Takže nedokážu "preskočiť" z jedného hmyzu na druhý. "Sme veľmi ďaleko od toho, aby táto huba dokázala preskočiť z hmyzu na človeka a spôsobiť infekciu," hovorí doktorka de Bekkerová.

Hrozby, ktoré predstavujú huby, si ľudia neuvedomujú. "Považujú ich za niečo triviálne, povrchné alebo nedôležité," myslí si doktor Stone. Len zopár z miliónov druhov húb dokáže spôsobiť ochorenie, no niektoré môžu byť oveľa horšie než napríklad plesňová infekcia kože na nohách či infikovaný necht. BBC píše, že plesne zabijú približne 1,7 milióna ľudí ročne, čo je asi trikrát viac než úmrtia, ktoré má na svedomí malária.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok