Ruská armáda musí podľa Putina zastaviť ostreľovanie ruského pohraničia

ta3 čtk
1.2.2023 19:35

Ruský prezident Vladimír Putin dnes nariadil ministerstvu obrany, aby urobilo prietrž ukrajinskému ostreľovaniu ruských regiónov hraničiacich s Ukrajinou. Vyplýva z prepisu jeho prejavu na porade o obnove domov a zničenej infraštruktúry v pohraničných oblastiach. O ostreľovaní pravidelne informujú predstavitelia západoruskej Belgorodskej, Brjanskej alebo Kurskej oblasti. Rusko útoky pripisuje ukrajinským silám, tie sa k nim ale oficiálne nehlásia a označujú ich za pôsobenie karmy v čase, keď Rusko vedie vojnu proti Ukrajine.

Putina sklamali vyjadrenia Merkelovej o Ukrajine. Tvrdí, že očakával úprimnosť
TASR/AP

"Prioritnou úlohou je samozrejme zabrániť samotné možnosti ostreľovania, ale to už je vec armádneho rezortu," povedal Putin. Priznal, že mnohí obyvatelia prihraničných regiónov prišli o strechu nad hlavou alebo sa stretávajú s problémami s dodávkami vody, tepla a elektriny. To sa podľa neho týka aj polostrova Krym, ktorý Moskva od roku 2014 považuje za ruský, hoci medzinárodné spoločenstvo ruský zábor ukrajinského polostrova neuznáva.

Putinove výroky podľa agentúry Reuters odrážajú frustráciu Moskvy z početnosti útokov v juhozápadnom Rusku. Tieto údery obvykle cielia na sklady zbraní a pohonných hmôt alebo na elektrické rozvodne. Pozornosť v decembri vzbudili aj dronové útoky na leteckú základňu pri ruskom Engelse, ktorý leží asi 500 kilometrov od ukrajinských hraníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok