Dodanie rakiet nijak nezmení priebeh vojny, vystupňuje to však napätie, uviedol Peskov

ta3 čtk
1.2.2023 12:07

Rakety dlhšieho doletu, ktoré podľa agentúry Reuters dodajú Ukrajine Spojené štáty v pripravovanom balíku pomoci, zvýšia napätie medzi Kyjevom a Moskvou, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Myslí si však, že priebeh konfliktu to nijako neovplyvní.

efe
TASR/AP

"Je priama cesta k zvýšeniu napätia. Vyžiada si to od nás viac úsilia. Ale znova: chod udalostí to nezmení. Špeciálna vojenská operácia bude pokračovať," povedal Peskov podľa agentúry TASS. Za špeciálnu vojenskú operáciu Moskva oficiálne označuje svoj minuloročný vpád na Ukrajinu.

O dodávkach rakiet dlhšieho doletu sa momentálne vedú rozhovory, uviedol dnes na Twitteri poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Rovnako sa podľa neho vedú rokovania aj o dodávkach útočných lietadiel, čo zatiaľ verejne odmietli napríklad predstavitelia Poľska či Spojených štátov.

Reuters v utorok s odkazom na dva zdroje uviedol, že Washington pripravuje nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý by okrem zbraní a munície mohol po prvýkrát obsahovať aj rakety dlhšieho doletu. USA sa doteraz zdráhali Ukrajine poskytnúť rakety doletu dlhšieho ako 80 kilometrov kvôli obavám z rozpútania širšieho konfliktu s Moskvou v prípade, že by Ukrajina zbrane použila na útok na ruské územie.

Pentagon zatiaľ Kyjevu dodal 20 salvových raketových systémov HIMARS, ktorých softvér aj hardvér je upravený tak, aby z nich nebolo možné vypáliť rakety dlhšieho doletu ako 80 kilometrov. Systémy však môžu s určitým typom munície zasiahnuť ciele vzdialené až 500 kilometrov.

Peskov dnes členské štáty NATO obvinil, že všetka ich vojenská a spravodajská infraštruktúra vrátane satelitov pracuje v prospech Ukrajiny. To podľa neho pre Rusko vytvára mimoriadne "nepriateľské" podmienky, ktoré Moskva nemôže ignorovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok