Jablko aj Modrá koalícia. Do boja o parlamentné kreslá vstupujú nové politické subjekty

ta3/Alžbeta Múcsková
2.2.2023 00:00

V utorok sa parlament dohodol na termíne predčasných volieb. Konať by sa mali 30. septembra. Mnohí politici predstavili Slovensku nové a staronové politické strany, hnutia a koalície. Najviac zarezonovali projekt europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej s názvom Jablko a koalícia Mikuláša Dzurindu, SPOLU a možných ďalších strán, ktorá nesie názov Modrá koalícia.

Jablko aj Modrá koalícia. Do boja o parlamentné kreslá vstupujú nové politické subjekty
TASR - Jaroslav Novák

Dzurinda a Modrí

Na konci januára Ministerstvo vnútra SR oficiálne zaregistrovalo zmenu stanov a názvu bývalej politickej strany SPOLU - občianska demokracia. Do septembrových volieb pôjde pod názvom Modrá koalícia. Vznikla spojením strany Spolu a Mikuláša Dzurindu a má ambíciu nájsť spoločnú reč medzi liberálmi a konzervatívcami. "Ak slovenskí konzervatívci a liberáli nenájdu k sebe cestu, je s touto krajinkou amen," povedal Dzurinda na tlačovej konferencii.

Cieľom staronového subjektu je podľa Dzurindu zastaviť úpadok a chaos na Slovensku a privodiť jeho pozitívny obrat. Ešte nie je jasné, kto všetko do Modrej koalície vstúpi a objaví sa na kandidátke, ani ako bude znieť jej program, no základné idey predstavila na svojej stránke desať princípov, ktorými sa chce riadiť. Rovnako ako Jablko prejavuje prozápadnú a proeurópsku orientáciu. Pred zlúčením sa so SPOLU Dzurinda uvažoval nad založením vlastného projektu s názvom Modrí - európska ľudová strana, ktorý mal taktiež spojiť liberálne a konzervatívne názory. Predčasné voľby však jeho plány zmenili. 

Medzi základné hodnotové podmienky Modrej koalície patrí vernosť príslušnosti Slovenska k západnej civilizácii a k EÚ a NATO, ochrana demokracie a právneho štátu či udržateľná a konkurencieschopná ekonomika. "Chceme povedať jasné nie kultúrnym vojnám," uviedol Dzurinda.

Medzi ľuďmi, ktorí sa objavili na tlačovej besede Modrých, boli predseda strany SPOLU Miroslav Kollár, bývalá poslankyňa Andrea Letanovská či právnik Pavel Nechala, no aj menej známe tváre, napríklad bývalý novinár Ľuboš Schwarzbacher, bývalý poslanec SDKÚ Marek Vargovčák či viceprimátor Žiliny Martin Kapitulík. "Netuším, aká zostava sa napokon okolo Modrej koalície vytvorí. S jedným mojím dobrým kamošom sme si povedali, že budú konkláve. Zídu sa kardináli a celkom slobodne si zvolíme lídra," uviedol Dzurinda v rozhovore pre Denník N. Ako vhodného predsedu spomenul meno Ivana Korčoka. 

"Ak sa napríklad podarí projekt spájania - projekt Modrej koalície, znamená to, že budúcu vládu nebude zostavovať Robert Fico, ale proeurópski politici," uviedol v rozhovore pre ta3 Miroslav Kollár. Vyzdvihol proeurópsku orientáciu strany a prirovnal ju k projektu Andreja Kisku Za ľudí. S Dzurindom si údajne sadli. Bývalý premiér prináša do projektu podľa neha mnoho pozitívneho, no aj nános minulosti.

Otvorené zatiaľ ostávajú otázky pôsobenia Eduarda Hegera v Modrej koalícii a rokovania s KDH. "Buď sa ako európski demokrati dohodneme na tom, že sme európska krajina 21. storočia a tak budú vyzerať aj riešenia, alebo budeme mať problém," vyjadril sa Kollár.

Modrá koalícia TASR - Jaroslav Novák
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok