Audi Activesphere: Stvrtý člen do partie je bláznivý crossover

Tomáš Andrejčák, auto.pravda.sk
1.2.2023 15:01

Štvrtý z elektrických konceptov projektu Sphere sa cíti rovnako dobre na diaľnici, ako aj mimo asfaltu. Dokáže sa zmeniť z kupé na pikap, odvezie až štyri bicykle a na jedno nabitie absolvuje viac ako 600 km.

Audi Activesphere: Stvrtý člen do partie je bláznivý crossover
Audi

Usporiadanie kabíny sa mení podľa toho, či je Activesphere v manuálnom, alebo autonómnom režime riadenia. V móde automatizovanej jazdy sa volant a pedále schovajú, aby vytvorili viac priestoru. No najväčšou novinkou je rozhranie Audi dimension, ktoré plynule prepája fyzickú a digitálnu sféru. Jeho základom sú okuliare pre kombinovanú realitu Mixed Reality. Využívať ich môžu všetci členovia posádky. 

Tieto okuliare nebránia výhľadu na okolie, ale do priestoru premietajú virtuálny obsah s väzbou na reálny svet. Obsah možno konfigurovať podľa potrieb. Napríklad navigačné piktogramy, údaje palubného počítača či rôzne ponuky. Ak zaostríte na niektorý z údajov, zobrazia sa ešte detailnejšie informácie, ktoré možno prechádzať aj gestami. Nové rozhranie znamená, že Activesphere nepotrebuje obrie displeje.

Modulárna platforma PPE, vyvinutá spolu s Porsche, umožňuje doteraz nevídanú variabilitu, a to aj v šírke stavby karosérie. V prípade Activesphere je platforma vybavená batériou s kapacitou 100 kWh a dvojicou elektromotorov so systémovým výkonom 325 kW a krútiacim momentom 720 Nm. Vidieť, že Audi nešlo do extrémov, ale skôr po efektivite. Dojazd odhaduje cez 600 km, pričom 800 V architektúra zas stojí za ultrarýchlym nabíjaním výkonom až 270 kW. Iba 10 minút tak stačí na dobitie energie na ďalších vyše 300 kilometrov jazdy. A za 25 minút by sa mala veľká batéria nabiť z 5 na 80 %. Ďalšie technické informácie Audi neposkytlo.   

Viac zaujímavých článkov nájdete na auto.pravda.sk.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok