Audi Activesphere: Stvrtý člen do partie je bláznivý crossover

Tomáš Andrejčák, auto.pravda.sk
1.2.2023 15:01

Štvrtý z elektrických konceptov projektu Sphere sa cíti rovnako dobre na diaľnici, ako aj mimo asfaltu. Dokáže sa zmeniť z kupé na pikap, odvezie až štyri bicykle a na jedno nabitie absolvuje viac ako 600 km.

Audi Activesphere: Stvrtý člen do partie je bláznivý crossover
Audi

Audi zastaví predaj "fosílnych" áut v Európe v roku 2033 a od roku 2026 neuvedie žiaden nový model so spaľovacím motorom. Zato budú rýchlym tempom pribúdať elektromobily. Súčasné Q8 e-tron, e-tron GT a Q4 e-tron sú len začiatkom jeho mohutnej elektrickej ofenzívy. Budúcnosť bude totiž patriť oveľa ambicióznejším batériovým modelom, postaveným na úplne nových platformách. Predstavu o nich demonštroval Ingolstadt trojicou konceptov Skysphere, Grandsphere a Urbansphere, ktoré postupne odhaľoval od leta 2021. A teraz prišiel na rad štvrty člen rodiny. Volá sa Activesphere a ako sa hovorí, "to najlepšie na koniec".

Activesphere je obrovské SUV-kupé s dĺžkou 4 980, šírkou 2 070 a výškou 1 600 mm. Postavený je na novej elektrickej platforme PPE (Premium Platform Electric) s 800 V elektrickou architektúrou. Kompaktná technológia umožnila zmenšiť previsy na minimum, a, naopak, rázvor náprav natiahnuť až na 2 970 mm. Karoséria pôsobí ako monolit a využíva veľa transparentných povrchov, zďaleka nie len na oknách či panoramatickej streche. Priehľadná je dokonca aj maska Singleframe, spodné panely dverí či zadné veko. O aerodynamiku sa starajú splývavé línie v štýle veľkého GT, ale aj aktívne aerodynamické prvky.  

Audi Audi

Aj vďaka tomu dokázalo Audi zväčšiť predný nájazdový uhol na 18,9 a zadný na 28,1 stupňa. Túto univerzálnosť dáva Activesphere najavo aj odlišnou grafikou svetiel "Audi eye" v režime on-road alebo off-road. Mimochodom, svetelná technológia je založená na technológii Micro LED. No najväčšou vychytávkou je schopnosť tohto GT premeniť sa doslova na pikap. Tajomstvo sa skrýva v zadnej časti, ktorej Audi hovorí Sportback active. Potom ako sa zadné okno vysunie nad profil strechy a zadné čelo sklopí, odhalí Activesphere praktický nákladný priestor s úchytmi na veľkoformátové športové náradie – napríklad na štyri horské bicykle alebo "elektrobajky"

Deliaca stena medzi nákladným priestorom a kabínou pritom stále spoľahlivo chráni posádku pred nepriaznivým počasím. Prevoz lyží je riešený výsuvnými držiakmi na streche, ktoré sú v zapustenom stave takmer neviditeľné. Tak ako sa na koncept patrí, ani Activesphere nemá stredový stĺpik. To vytvára po otvorení dvoch párov protismerných dverí nerušený vstup do rozmerného interiéru. Štyri samostatné sedadlá sú uchytené na vysokej stredovej konzole. Tvoria ich samostatné škrupiny. Všetko je prísne minimalistické a funkčné. Palubná doska má napríklad funkciu sounbaru aj výduchov klimatizačného systému. .

Audi Audi
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok