Netanjahu nevyvrátil možnosť byť prostredníkom medzi Ruskom a Ukrajinou

ta3 čtk
1.2.2023 12:41

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v rozhovore s americkou televíziou CNN zverejnenom v stredu uviedol, že by bol ochotný zvážiť úlohu sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou, ak by o to bol požiadaný oboma bojujúcimi stranami a Spojenými štátmi. Dodal, že sa do takej role netlačí, pretože si uvedomuje, že musí nastať správny čas a okolnosti. Na otázku, či by zvážil poskytnutie vojenskej podpory Ukrajine, premiér odpovedal, že sa touto otázkou zaoberá.

netanjahu izrael premiér 1140 px (TASR)
TASR

Izrael doteraz Kyjevu odmietal poskytnúť svoje zbrane, aj v snahe nepoškodiť vzťahy s Ruskom, ktorého armáda kontroluje vzdušný priestor nad Sýriou. Podľa izraelského premiéra však Spojené štáty odovzdali Ukrajine 250-tisíc kusov delostreleckej munície, ktorá bola predtým uskladnená v Izraeli. Izraelský premiér tiež naznačil, že Izrael podniká kroky proti vývozu iránskych zbraní. Konkrétne operácie ale komentovať odmietol.

"Izrael tiež, úprimne povedané, koná spôsoby, ktoré tu nebudem vymenovávať, proti iránskej výrobe zbraní, ktoré sú používané proti Ukrajine," uviedol izraelský premiér. V tejto súvislosti podotkol, že sa Izrael snaží zmariť iránsky jadrový program, "ale tiež podniká kroky proti iránskemu vývoju určitých zbraní", ktoré islamská republika exportuje.

Niektoré americké médiá pripísali izraelskej armáde víkendový útok bezpilotnými prostriedkami na iránsku zbrojovku blízko mesta Isfahán. "Zakaždým, keď na Blízkom východe niečo vybuchne, tak je z toho vinený Izrael," uviedol Netanjahu, podľa ktorého to je niekedy pravdou a niekedy nie. Kyjev tvrdí, že Rusko pri svojich útokoch zo vzduchu masívne využíva iránske bezpilotné lietadlá. Teherán popiera, že by tieto zbrane Moskve dodával. Priznal len poskytnutie menšieho počtu dronov pred vojnou.

Netanjahu v rozhovore nevylúčil, že by mohol byť prostredníkom v mierových rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou, a to v prípade, že by bol požiadaný oboma stranami konfliktu a Spojenými štátmi. "Ak ma o to požiadajú všetky relevantné strany, určite to zvážim, ale netlačím sa do toho," povedal premiér. Dodal, že obdobná požiadavka dostala neoficiálnou cestou krátko po začiatku ruskej invázie. Odmietol to, pretože bol vtedy predstaviteľom opozície.

Netanjahov predchodca v premiérskom úrade Naftali Bennett navštívil v marci Moskvu, kde rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Usporiadať rokovania medzi ruským prezidentom a ukrajinskou hlavou štátu Volodymyrom Zelenskym sa však nakoniec nepodarilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok