USA by Ukrajine mohli poskytnúť rakety dlhšieho doletu. Rusko to označilo za červenú líniu

TA3 ČTK
31.1.2023 23:53

Spojené štáty pripravujú nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 2,2 miliardy dolárov, ktorý by okrem zbraní a munície mohol po prvýkrát obsahovať aj rakety dlhšieho doletu. Agentúre Reuters to v utorok povedali dva nemenované zdroje oboznámené s prípravou vojenskej pomoci.

KĽDR otestovala nový typ strely
TASR/AP

USA sa doteraz zdráhali Ukrajine poskytnúť rakety doletu dlhšieho ako 80 kilometrov kvôli obavám z rozpútania širšieho konfliktu s Moskvou v prípade, že by Ukrajina zbrane použila na útok na ruské územie. Že tak neurobí, sľúbil už skôr ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Pentagon zatiaľ Kyjevu dodal 20 salvových raketových systémov HIMARS, ktorých softvér aj hardvér je upravený tak, aby z nich nebolo možné vypáliť rakety dlhšieho doletu ako 80 kilometrov. Ukrajinská armáda o systémy s možnosťou dlhšieho doletu však žiada už niekoľko mesiacov. Americké systémy HIMARS môžu s nasadením určitých typov rakiet zasiahnuť cieľ až vo vzdialenosti 500 kilometrov.

Rusko možné dodanie amerických ďalekonosných striel Kyjevu označilo za "červenú líniu", ktorej prekročenie by signalizovalo priame zapojenie USA do konfliktu na Ukrajine, uviedla vlani v septembri hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Hoci Ukrajina oficiálne na ciele na ruskom území neútočí, v uplynulých mesiacoch došlo k výbuchom na ruských letiskách až 500 kilometrov od ukrajinských hraníc. Kyjev sa k útokom neprihlásil, ukrajinskí predstavitelia ale v komentároch naznačovali, že za nimi stojí Ukrajina.

Vojenská pomoc partnerov Kyjeva sa za takmer rok ruskej vojny na Ukrajine výrazne premenila; spojenci dodávali najskôr muníciu a ručné zbrane, v priebehu mesiacov však začali na Ukrajinu prúdiť stále pokročilejšie zbraňové systémy. Po oznámení plánovaných dodávok nemeckých, amerických a britských tankov teraz v januári Kyjev volá po amerických bojových lietadlách F-16.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok