Rusi napriek výrazným stratám naďalej útočia na východe Ukrajiny, podľa Danilova chystajú veľkú ofenzívu

ta3 čtk
1.2.2023 07:54

Ukrajinské jednotky za uplynulý deň odrazili ruské útoky pri ôsmich obciach. Aj napriek veľkým stratám Rusi neprestávajú útočiť na východe krajiny, uviedol ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku. O intenzite bojov svedčí, že ukrajinské velenie odhadlo ruské straty za 24 hodín na 920 vojakov.

Od vypuknutia vojny pred viac ako 11 mesiacmi Rusko prišlo o 128.420 vojakov a tisíce tankov a ďalších zbraní, tvrdí Kyjev. Podobné vyjadrenia strán vojnového konfliktu nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

"Nepriateľ neustáva v útočných operáciách v smere na Lyman a Bachmut. Má veľké straty. Vedie neúspešné útoky v smere na Avdijivku a Novopavlivku," uvádza ukrajinský generálny štáb. Tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov – podobne ako predtým iní ukrajinskí predstavitelia – varoval, že Rusko chystá novú veľkú ofenzívu. "Zvládli sme ťažké obdobie, ale uvedomujem si, že hlavné boje sú ešte pred nami. Odohrajú sa tento rok, počas dvoch-troch mesiacov. To budú rozhodujúce mesiace vo vojne," povedal britskej televízii Sky News.

Vystriedanie vyčerpaných ruských žoldnierov z Wagnerovej skupiny regulárnymi jednotkami ruskej armády zrejme odložilo vyvrcholenie ruských útokov pri Bachmute, a tak boje o toto východokrajinské mesto pokračujú, upozorňujú analytici z amerického Inštitútu pre štúdie. Veliteľ ukrajinských obrancov Bachmutu Denys Jaroslavskyj pripustil, že veľmi dobre vycvičené ruské jednotky teraz posilňujú útočne skupiny "wagnerovcov" v rámci neustávajúcich snáh obkľúčiť mesto.

Dobytie Bachmutu Rusmi nie je nevyhnutné, ale ukrajinské velenie môže zaveliť k ústupu, aby sa vyhlo prílišným stratám, myslia si experti z ISW. Pripúšťajú, že ruské ministerstvo obrany strieda žoldnierov pri Bachmute pravidelnými jednotkami a premiestňuje ich na juh Ukrajiny možno aj preto, aby prezentovalo ruské vojenské velenie ako jediného víťaza bitky o Bachmut, pokiaľ však Rusi nakoniec mesto naozaj získajú.

Britská vojenská rozviedka v pravidelnom prehľade poukazuje na ruské ostreľovanie Chersonu a ďalších obcí na pravom (západnom) brehu Dnepra. Účelom je zrejme zhoršiť morálku ukrajinského obyvateľstva a zabrániť ukrajinským protiútokom vedeným cez rieku.

Ruské ostreľovanie Chersonskej oblasti si v utorok vyžiadalo jedného zabitého a jedného zraneného civilistu, uviedla v stredu na sociálnej sieti oblastná správa. Rusi ostreľovali oslobodenú časť oblasti, ležiacu na juhu Ukrajiny, z diel, raketometov a mínometov v 42 prípadoch.

Štyri mŕtve telá a šesť ranených civilistov ako bilanciu utorkovej ruskej paľby ohlásil gubernátor Doneckej oblasti na východe krajiny Pavlo Kyrylenko. Od začiatku vojny k Rusi v oblasti zabili prinajmenšom 1339 civilistov a ďalších najmenej 2939 zranili, dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok