General Atomics ponúka Ukrajine drony za symbolický príspevok, ich preprava a údržba by však stála milióny

ta3 čtk
1.2.2023 06:37

Americký výrobca zbraní General Atomics ponúka ukrajinskej vláde dva bezpilotné lietadlá Reaper MQ-9 za symbolický jeden dolár. Kyjev by ale musel zaplatiť zhruba 10 miliónov dolárov za prepravu dronov a ich údržba by Ukrajincov ročne vyšla na ďalších osem miliónov dolárov. O ponuke, ktorá by mala pomôcť vyzbrojiť krajinu už takmer rok vzdorujúcu ruskej invázii, informoval web The Wall Street Journal.

dron bezpilotné lietadlo Schiebel (ČTK)
ČTK

Predaj by musela schváliť administratíva amerického prezidenta Joea Bidena. Tá sa podľa WSJ k ponuke zatiaľ nevyjadrila, komentár odmietla aj vláda v Kyjeve. Washington už skôr odmietol dodávky dronov Gray Eagle z dielní General Atomics Ukrajine kvôli obavám, že by sa v prípade zostrelenia citlivej technológie mohli dostať do rúk nepriateľovi.

USA poskytli Ukrajine v uplynulom roku viac ako 700 menších bezpilotných lietadiel, vrátane taktických dronov Switchblade. Tieto drony nenesú zbrane, ale dajú sa ľahko prenášať a využívať na útoky v štýle kamikadze.

Reapery sú proti nim výrazne sofistikovanejšie zariadenia s dlhším doletom, vyššou rýchlosťou a lepšími schopnosťami. Drony s rozpätím krídiel cez 20 metrov vydržia vo vzduchu až 24 hodín a môžu niesť zbrane. Staršia verzia dronu, ktorú firma Ukrajine ponúka, by za normálnych okolností stála niekoľko miliónov dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok