Gröhling: Som rád, že sme sa dostali k termínu volieb. Ten septembrový nič nerieši, reagoval Kéry

ta3/Dominik Pálka
31.1.2023 20:59

Branislav Gröhling (SaS) je rád sa Slovensko dostalo k termínu predčasných volieb. Marián Kéry (Smer-SD) v relácii Téma dňa reagoval, že "septembrový termín nič nerieši". Marek Šefčík kritizoval stranu SaS za to, že najprv predčasné voľby úplne odmietala.

tema_dna_86.jpg
TA3

Predčasné voľby do parlamentu sa budú konať 30. septembra tohto roka. Vyplýva to z uznesenia o skrátení volebného obdobia parlamentu, ktoré poslanci odsúhlasili v utorkovom hlasovaní. Zo 148 prítomných podporilo návrh 92 poslancov, proti bolo 54, zdržali sa dvaja.

SaS vyslala signál občanom, povedal Gröhling

Poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling (SaS) je rád, že sa Slovensko dostalo k termínu predčasných volieb. "Strana SaS vyslala občanom signál, že bude hájiť pravidlá a dohody." 

Strana Smer navrhovala májový termín. Poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD) povedal, že "septembrový termín nič nerieši". "Neviem si predstaviť, ako vláda, ktorá je v demisii od decembra, má mať mandát do septembra," dodal.  

Nová vláda sa podľa neho ujme moci až niekedy na prelome októbra až novembra. "SaS na jednej strane povalí vládu a na druhej strane ju udržiava pri živote," kritizoval Kéry. Kritizoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú za to, že "rezignovala a berie aj septembrový termín". Kéry nie je zástancom úradníckej vlády. "Myslím si, že by nenašla podporu v parlamente," vysvetlil.

Poslanec parlamentu Marek Šefčík (OĽANO) povedal, že hnutie OĽANO má záujem pomôcť Slovensku aj cez plán obnovy. "Smer nehlasoval za tie reformy z plánu obnovy. V druhom štvrťroku 2023 je potrebné prijať ďalšie zmeny, aby sme mali nárok na peniaze z plánu," skonštatoval. Vysvetlil, že to je taktiež motívom hnutia OĽANO, aby sa voľby konali v neskoršom termíne. 

Kéry reagoval, že vláda chce "kriminalizovať a pozatvárať lídrov opozície" a kvôli tomu preferuje neskorší termín.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok