Francúzsko pošle viac ako 100 svojich vojakov do Poľska, aby tam vycvičili Ukrajincov

ta3 ČTK
31.1.2023 16:34

Francúzsko pošle 150 členov svojej armády do Poľska, aby tam každý mesiac vycvičili až 600 ukrajinských vojakov. Paríž tiež krajine napadnutej Ruskom poskytne ďalších 12 húfnic Caesar. Podľa agentúry Reuters to oznámil francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu po stretnutí so svojím ukrajinským náprotivkom Oleksijom Reznikovom v Paríži.

Reznikov v utorok Lecornuovi oplatil jeho návštevu Kyjeva z konca minulého roka. Pri nej francúzsky minister uistil Ukrajincov o neochabujúcej podpore Paríža. Na otázku o možných dodávkach západných stíhačiek Ukrajine poznamenal, že "neexistuje žiadne tabu".

Paríž sa k možnej podpore Ukrajiny americkými stíhačkami F-16 stavia pomerne otvorene. Podľa prezidenta Emmanuela Macrona nie je dodávka týchto lietadiel vylúčená. Proti je ale zatiaľ americký prezident Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz aj predstavitelia ďalších krajín.

Francúzsko na decembrovom rebríčku kielského hospodárskeho inštitútu IfW zaujímalo desiatu priečku, pokiaľ ide o vojenskú podporu Kyjeva. Tú z veľkej časti zaisťujú Spojené štáty. Výrazne sa na podpore Ukrajiny podieľa aj Británia, Poľsko alebo Nemecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok