Vláda rokovala o výbere investorov pre nájomné byty, na programe bola aj nominácia Klusa za člena EDA

ta3 TASR
31.1.2023 12:06

Záujemca o získanie postavenia investičného partnera štátnej podpory nájomného bývania musí mať aktíva počas piatich rokov aspoň vo výške jednej miliardy eur. Aj to je jedným z kritérií na výber investičných partnerov na základe zákona o štátnej podpore nájomného bývania, o ktorom v utorok opätovne rokovala vláda. Kabinet dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) už podobný materiál schválil začiatkom decembra. Pre formálnu chybu ho však musel zrušiť a prijať nanovo.

Podobne vláda po druhý raz schvaľovala aj zmluvy s prvými dvomi investormi, ktorými sú poisťovňa Kooperativa a rakúska spoločnosť WBG Wohnen und Bauen Gesellschaft. Kabinet sa zaoberal aj nomináciou bývalého štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martina Klusa na člena Európskeho dvora audítorov (EDA). Návrh podalo Ministerstvo financií SR.

Ďalším bodom rokovania mal byť návrh na pristúpenie Slovenska k dohovorom týkajúcim sa potláčania protiprávnych činov súvisiacich s medzinárodným civilným letectvom vrátane únosov lietadiel. "Protokol reaguje na zhoršujúcu sa situáciu a nárast počtu protiprávnych činov proti bezpečnosti civilného letectva," uviedol rezort spravodlivosti v predkladacej správe k návrhom.

Boj proti terorizmu 

Vláda odobrila prístup Slovenskej republiky k medzinárodným zmluvám súvisiacim s bojom proti terorizmu v civilnom letectve. Medzinárodné zmluvy reagujú na zhoršujúcu sa situáciu v oblasti bezpečnosti medzinárodného civilného letectva. Ešte ich musí odsúhlasiť parlament. Následne ich môže ratifikovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Vládnym kabinetom odsúhlasený Dohovor o potláčaní protiprávnych činov súvisiacich s medzinárodným civilným letectvom modernizuje existujúce medzinárodnoprávne dokumenty. "Medzi nové hrozby leteckej dopravy patria napríklad použitie civilného lietadla ako zbrane, použitie civilného lietadla k rozptýleniu biologických, chemických a jadrových materiálov alebo použitie týchto materiálov pri útoku na civilné lietadlo," priblížilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

Zmluvným stranám ukladá povinnosti týkajúce sa trestného postihovania použitia civilných lietadiel na účely usmrtenia, vážneho ublíženia na zdraví alebo spôsobenia vážnych materiálnych škôd. "Zmluvné strany sú povinné stíhať použitie biologických, chemických alebo jadrových zbraní alebo podobných materiálov a látok, ktoré môžu spôsobiť smrť, vážne ublíženie na zdraví, alebo škodu na palube alebo proti civilným lietadlám. Trestnou je i protiprávna preprava biologických, chemických alebo jadrových zbraní a súvisiaceho materiálu alebo iného nebezpečného materiálu, ako aj kybernetické útoky na letecké navigačné zariadenia," spresnil rezort.

Vláda odsúhlasila aj protokol doplňujúci Dohovor o potláčaní protiprávneho zmocnenia sa lietadiel. Má za cieľ posilniť právny rámec pre medzinárodnú spoluprácu, ktorá má prispieť k potláčaniu protiprávneho zmocnenia sa alebo výkonu kontroly nad lietadlom.

Zmluvy okrem páchateľov predpokladajú trestný postih spolupáchateľov, účastníkov, objednávateľov a organizátorov, ako aj trestnú zodpovednosť tých osôb, ktoré úmyselne pomáhajú páchateľovi vyhnúť sa vyšetrovaniu, trestnému stíhaniu alebo trestu. Upravujú tiež "povinnosť štátov stíhať aj vyhrážanie sa spáchaním niektorého z uvedených činov a spolčenie sa s cieľom ich spáchania. Zároveň obsahuje ustanovenia týkajúce sa justičnej spolupráce v trestných veciach vrátane extradície".

Vysokí štátny funkcionári

Verejní funkcionári vo vysokej exekutívnej funkcii vrátane ich politických poradcov sa majú riadiť zásadami integrity vo verejnej správe. Sedempilierový manuál má pomáhať tomu, aby predstavitelia ústredných orgánov štátnej správy svojím správaním upevňovali dôveru verejnosti v právny štát a kvalitu verejných služieb. V utorok ho schválila vláda. Zásady integrity sa rozvíjajú na zásade presadzovania verejného záujmu, zásade poctivosti a čestnosti, zásade objektívnosti a zodpovednosti za svoje rozhodovanie a konanie, zásade transparentnosti, zásade slušnosti a inklúzie a zásade líderstva.

"Uplatňovanie týchto zásad v praxi sa odporúča aj pre ostatných verejných funkcionárov podľa zákona o konflikte záujmov, vedúcich štátnych zamestnancov, vedúcich zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ostatných štátnych zamestnancov a ostatných zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme," uvádza Úrad vlády SR ako predkladateľ materiálu. V súvislosti s prijatými zásadami vláda takisto schválila návrh prijať kódex správania sa pre členov vlády, štátnych tajomníkov a ich politických poradcov a zverejniť ho s cieľom poskytnúť jasné usmernenie v otázke konfliktu záujmov a integrity, materiál má byť prijatý do 30. septembra.

Investiční partneri a nájomné byty

Záujemca o získanie postavenia investičného partnera štátnej podpory nájomného bývania alebo právnická osoba, ktorá ho ovláda, musí mať aktíva počas piatich rokov aspoň vo výške jednej miliardy eur. Zároveň musí mať primerané personálne, technické a organizačné predpoklady či funkčný riadiaci a kontrolný systém. Vyplýva to z návrhu kritérií výberu investičných partnerov na základe zákona o štátnej podpore nájomného bývania, ktorý v utorok opätovne schválila vláda.

Kabinet dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) už podobný materiál schválil začiatkom decembra. Pre formálnu chybu ho však musel zrušiť a prijať nanovo. "Návrh kritérií výberu investičných partnerov sa z dôvodu formálnej chyby na strane Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky opätovne," uviedol dočasne poverený podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina) v predkladacej správe k materiálu. Podobne vláda v utorok zrušila a znovu v upravenom znení schválila zmluvy s investormi, ktorými sú poisťovňa Kooperativa a rakúska spoločnosť WBG Wohnen und Bauen Gesellschaft.

Príjem z predaja elektriny

Vláda schválila návrh nariadenia, ktorým sa ustanovuje spôsob určenia výšky nadmerného príjmu z predaja vyrobenej elektriny. Účinnosť by nariadenie malo nadobudnúť dňom vyhlásenia.

Strop trhového príjmu z predaja jednej megawatthodiny elektriny vyrobenej z veternej energie je na úrovni 180 eur, zo slnečnej energie 120 eur, z geotermálnej energie 180 eur, z vodnej energie 180 eur, z plynného paliva z biomasy 240 eur, z pevného paliva z biomasy 240 eur, spaľovaním odpadu 100 eur, z jadrovej energie 180 eur, z hnedého uhlia 230 eur, z minerálnych olejov a biokvapaliny 180 eur a z rašeliny 180 eur.

Z novely zákona o energetike, ktorú 6. decembra 2022 schválilo plénum Národnej rady SR, vyplýva, že výrobcovia energií zo zariadení s inštalovaným výkonom nad 0,9 megawattu (MW) a tiež dodávatelia energií budú platiť daň z nadmerného príjmu. "Konkrétny spôsob, akým platiteľ určí výšku nadmerného príjmu za odvodové (alebo preddavkové) obdobie, určí vláda nariadením," uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v dôvodovej správe k zákonu. Výška odvodu bude 90 % z nadmerného príjmu.

Okrem malých zdrojov energie do 0,9 MW má byť od platenia odvodu oslobodená aj energia vyrobená v prečerpávacích vodných elektrárňach alebo z biometánu. Predmetom odvodu ďalej nie je nadmerný príjem za redispečing a náhrady za neodobratú elektrinu.

Stanovila nové výkupné ceny elektriny z bioplynu

Vláda v rámci krízovej regulácie stanovila na tento rok nové minimálne výkupné ceny elektriny vyrobenej z bioplynu a biomasy, ako aj z vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (VÚ KVET), s výnimkou výroby zo zemného plynu a čierneho uhlia.   

Hodnoty určené vládou nahrádzajú rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ak ten stanovil nižšiu cenu. Výkupnú cenu elektriny vyrobenej zo spaľovania bioplynu a biomasy vláda v takom prípade určila na 232 eur na megawatthodinu (MWh). Pri vysoko účinnej kombinovanej výrobe zo spaľovania odpadu je minimálna cena stanovená na 92 eur/MWh, zo spaľovania hnedého uhlia na 222 eur/MWh a zo spaľovania minerálnych olejov, biokvapalín a rašeliny na úrovni 172 eur/MWh.

Rezort hospodárstva rozhodnutie odôvodnil tým, že vplyvom vysokej inflácie došlo pre výrobcov tejto elektriny k skokovému nárastu palivových nákladov, ale aj servisných a osobných nákladov. Reálne tak hrozí, že dotknutí výrobcovia nebudú schopní aktuálne prevádzkové náklady financovať, z dôvodu straty svoje zariadenia odstavia a nebudú elektrinu vyrábať.

"Výsledkom by bolo zníženie ponuky elektriny na trhu s elektrinou, ktorý je už v súčasnej dobe, z pohľadu dopytu po elektrine a dostupných zdrojov elektriny, veľmi napätý. Dôsledkom takéhoto vývoja by mohlo byť ďalšie zvýšenie cien elektriny, ktoré sú už teraz násobne vyššie, než v uplynulom období," vysvetlilo ministerstvo. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok