Slovensku sa darí bojovať s korupciou, v celosvetovom rebríčku patrí medzi 50 najúspešnejších krajín

ta3 čtk
31.1.2023 09:10

V celosvetovom rebríčku vnímania korupcie Slovenskom získalo rekordných 53 bodov z možných 100. Umiestnili sme sa tak na 49. mieste. Znamená to značný posun od minulého roka, kedy sme skončili na 56. mieste. Transparency International hodnotí celkovo 180 krajín sveta.

Česko sa na rebríčku organizácie Transparency International (TI), ktorá hodnotí korupciu v 180 krajinách a oblastiach, umiestnilo na 41. priečke, získalo 56 bodov zo sto možných. Medziročne sa síce jedná o dvojbodové zlepšenie, stále ale Česká republika zaostáva o osem bodov za priemerom Európskej únie.

Na čele rebríčka sa tento rok umiestnilo Dánsko, ktoré si polepšilo o dva body na celkových 90. Utieklo tak dvojicu Fínsko a Nový Zéland, ktoré oproti poslednému porovnaniu stratili jeden bod a majú tento rok 87 bodov. Štvrtú priečku potom drží Nórsko s 84 bodmi, piate miesto zdieľajú Singapur a Švédsko s 83 bodmi.

Prvú desiatku dopĺňajú Švajčiarsko (82 bodov), Holandsko (80 bodov), Nemecko (79 bodov) a Luxembursko a Írsko (77 bodov). Zaujímavosťou je, že okrem prvého Dánska si všetky štáty prvé desiatky bodovo pohoršili. Na opačnom konci rebríčka naopak skončilo Somálsko, ktoré oproti minulému roku stratilo jeden bod a má iba 12 bodov. Predposlednú priečku potom zdieľa Sýria a Južný Sudán (13 bodov).

Rusko začalo vlani na konci februára inváziu na Ukrajinu a vojna v tejto krajine trvá už takmer rok. Pokiaľ ide o hodnotenie oboch týchto krajín, Rusko si pohoršilo o jeden bod na tohtoročných 28 bodov a zároveň kleslo o jednu priečku na 137. miesto, čo ho radí na posledné miesto v Európe. Ukrajina si naproti tomu o bod polepšila (33 bodov) a poskočila zo 122. na 116. priečku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok