Rusko zastaví dodávku ropy do krajín, ktoré si uplatňujú cenový strop

ta3/ČTK
31.1.2023 10:46

V stredu začína v Rusku platiť dekrét, ktorý zakazuje dodávky ropy a ropných produktov do krajín uplatňujúcich cenový strop na ruskú ropu. Zatiaľ má platiť päť mesiacov. Rozhodnutie je reakciou na dohodu skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7, Európskej únie a Austrálie, ktoré vlani od 5. decembra zaviedli maximálnu cenu 60 dolárov za barel ruskej ropy prepravovanej po mori.

plyn_cena_1.jpg
TA3

V prípade prekročenia tohto limitu je zakázané ropu prevážať a poisťovať jej prepravu. Cenový strop je súčasťou reakcie západných krajín na útok ruských vojsk na Ukrajinu. Nariadenie prijaté v Moskve zakazuje dodávky ruskej ropy firmám a osobám v prípade, že je v zmluvách "priamo alebo nepriamo zahrnutý mechanizmus stanovenia cenového stropu". Dekrét zahŕňa aj ustanovenie, ktoré ruskému prezidentovi umožňuje v osobitných prípadoch zákaz dodávok zrušiť.

Rozhodnutie však nebude mať prakticky žiaden dopad. EÚ a Británia totiž na začiatku decembra zaviedli zákaz dovozu ruskej ropy po mori. Ropovod Družba, ktorý zásobuje ruskou ropou vnútrozemské štáty EÚ, má výnimku. Dekrét sa týka aj ropných produktov. Cenový strop na ropné produkty by však mal nadobudnúť platnosť až 5. februára, teda rovnaký deň, kedy začne platiť zákaz dovozu ruskej nafty do EÚ.

Analytici trhu s energiami sa voči vplyvom cenového stropu na ruskú ropu stavajú skôr skepticky. Najmä preto, že Moskva bola veľkú časť ropy dodávanej po mori pôvodne do Európy schopná presmerovať do Číny, Indie a Turecka. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už skôr povedal, že cenový strop na ruskú ropu neovplyvní schopnosť Ruska pokračovať v špeciálnej vojenskej operácii, ako Moskva označuje inváziu na Ukrajinu. Peskov tiež varoval, že opatrenie destabilizuje svetový trh s energetickými surovinami.

Osobitný splnomocnenec českého ministerstva zahraničia pre otázky energetickej bezpečnosti Václav Bartuška uviedol, že pre Česko nemá ruský zákaz vývozu ropy do krajín, ktoré uplatňujú cenový strop, žiadny význam. Zákaz dopadá na tankery, Česko má ale ruskú ropu z ropovodu Družba. Ruský vicepremiér Alexander Novak tento mesiac uviedol, že príjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu sa v minulom roku zvýšili o 28 percent, respektíve o 2,5 bilióna rubľov. Povedal tiež, že ťažba ropy v Rusku sa vlani zvýšila o dve percentá na 535 miliónov ton, zatiaľ čo export sa zvýšil o sedem percent.

Stredisko pre výskum energií a čistého vzduchu (CREA) začiatkom januára odhadlo, že Moskva kvôli embargu na ruskú ropu v decembri prichádzala zhruba o 160 miliónov eur denne. Rusko však podľa CREA na vývoze fosílnych palív stále zarábalo odhadom 640 miliónov eur denne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok