Ruská vláda zakročila, zakázala domácim vývozcom akceptovať cenový strop na ruskú ropu

TA3 ČTK
30.1.2023 21:43

Ruská vláda v nedeľu zakázala domácim vývozcom ropy a colným orgánom akceptovať cenový strop na ruskú ropu zavedený západnými krajinami. Vládne opatrenie má pomôcť presadzovať decembrový dekrét ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý od 1. februára na dobu piatich mesiacov zakazuje vyvážať ruskú ropu a ropné produkty do krajín, ktoré cenový strop uplatňujú, napísala agentúra Reuters.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

Putinov dekrét je reakciou na dohodu skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7, Európskej únie a Austrálie, ktoré vlani od 5. decembra zaviedli maximálnu cenu 60 dolárov (vyše 55 eur) za barel ruskej ropy prepravovanej po mori. V prípade prekročenia tohto limitu je zakázané ropu prevážať a poisťovať jej prepravu. Cenový strop je súčasťou reakcie západných krajín na útok ruských vojsk na Ukrajinu.

Nariadenie ruskej vlády zakazuje firmám aj jednotlivcom začleňovať mechanizmus cenového stropu do ich kontraktov. Zároveň im nariaďuje akékoľvek pokusy o uplatnenie mechanizmu hlásiť colným orgánom a ministerstvu energetiky. Colné orgány potom podľa nariadenia musia zamedzovať tomu, aby v prípade použitia tohto mechanizmu tovaru opustilo Rusko, píše Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok